Problemi zajedničkog života

22/04/2013

Kad pomislite na zajednički život, možda prvo pomislite na svakodnevan jutarnji seks. Ali u stvarnosti, riječ je o golemoj prilagodbi – od izbora namještaja, prostora u ormaru do dogovora o novcu. Ne paničarite, donosimo neke ideje kako se nositi s uobičajenim problemima koji se mogu pojaviti

Problem: Osjećate se klaustrofobično

Posvađate se i želite malo prostora samo za sebe, ali taj prostor više ne postoji.
Rješenje: „Ako ste tip osobe kojoj treba samoća nakon svađe, recite to i izgradite odnos tako da bez ljutnje možete ostaviti jedno drugo nasamo neko vrijeme nakon rasprave“, kaže Chiara Atik, stručnjakinja za odnose i autorica knjige „Modern Dating: A Field Guide“. Krajnji cilj je da se osjećate jednako ugodno u stanu i nakon svađe, kao i kada imate odličnu večer.“

Problem: Što je sljedeće?

Nakon što donesete veliku odluku o zajedničkom životu, krenu neizbježna pitanja obitelji – koji je sljedeći korak: brak, djeca...?
Rješenje: „Jednostavno – nemojte podlijeći pritisku!“, kaže Atik. Ignorirajte pitanja najbolje što možete i koncentirajte se na uživanje u sadašnjosti. Započinjanje zajedničkog života je velika stvar! Dopustite si neko vrijeme da se naviknete jedno na drugo i na novu situaciju te razgovarajte o sljedećim koracima tek kad budete oboje spremni.

Problem: Što s mojim životom?

Osjećate da odustajete od samačkog života i počinjete se osjećati drugačije. Kako zadržati neovisnost i naći vremena za prijatelje, suradnike i ono najvažnije – za sebe?
Rješenje: „Baš kao što vam je nekad bio prioritet pronaći vrijeme za dečka, sada se trebate izboriti za vrijeme koje ćete provoditi s frendovima i vrijeme koje ćete posvetiti samo sebi“, savjetuje Atik. Zajednički život znači dijeljenje stana i kreveta, a ne odustajanje od života.

Problem: Sindrom cimera

Vi ste uredni, on je neuredan, ili obrnuto. Uvijek postoji taj strah kao kad prvi put živite s cimericom: što ako nešto krene po zlu?
Rješenje: Jeste li ikada čuli da je netko rekao 'Bili smo savršen par, ali je on bio preuredan pa nije uspjelo'? Prema tome, razgovarajte i pronađite kompromis tako da se ne uzrujavate oko nečije neurednosti.

Problem: Različit ukus za dizajn

Dečko vam kaže da možete namjestiti stan kako želite, ali znate da morate razmišljati i o njegovu ukusu inače se neće osjećati ugodno u tom stanu.
Rješenje: Odličan način da spoznate zajednički ukus je da zajedno prelistate nekoliko časopisa za dizajn ili web stranica. Neka vam dečko pokaže nekoliko različitih dizajna koji mu se sviđaju kako biste dobili sliku o njegovu ukusu. Tako ćete lakše odlučiti kojim stilom namjestiti stan, a da se oboje u njemu osjećate ugodno.

Problem: Balansiranje budžeta

Ako jedna osoba zarađuje više od druge, a namjeravate dijeliti troškove najma, javlja se problem tko će plaćati što i koliko.
Rješenje: „Odredite postotak od mjesečnog prihoda i podijelite u kategorije. Recimo, odredite da je 30% od prihoda za najam, 10% za režije i slično. Tako ćete sudjelovati u troškovima u istom postotku, s time da će ona osoba koja zarađuje više doprinositi većim iznosom, ali postotak je isti za oboje“, savjetuje Atik.

Foto: Getty Images

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj