Priprema, pozor... prvi poljubac

13/03/2014

Ljubljenjem spajamo ugodno s korisnim jer, osim što nam je lijepo, sagorijevamo kalorije i jezikom provjeravamo jesmo li biološki kompatibilni. Najslađi poljubac? Uvijek onaj prvi!

Sjećate li se Alvyja Singera? Karirana košulja, pepeljarke, previše maše rukama dok govori. Neurotični junak klasika Woodyja Allena “Annie Hall” najbolje je sažeo problematiku prvog poljupca u legendarnoj sceni dejta s Annie (Diane Keaton). “Poljubimo se odmah, prije nego što uđemo u restoran, jer ako to ostane visiti u zraku, bit ćemo cijelu večer nervozni, a ja neću znati kako i kad to napraviti.” “Okej”, odvratila je Annie.

Možda to i nije bio najromantičniji filmski prvi poljubac, ali je definitivno bio najživotniji. Čini se da se “Annie Hall” često reprizira na našim programima jer sam u svojoj dejting povijesti barem četiri puta naletjela na frajere s monologom Alvyja Singera (“poljubimo se odmah jer ću biti nervozan kad te budem pratio kući”). Ili možda sama utječem na taj Annie Hall efekt?  

Zašto je ljubljenje dobro za zdravlje

Znamo što nama znači prvi poljubac s nekim tko nam se sviđa (leptiriće u trbuhu, antistres terapiju, seksualno uzbuđenje, zbližavanje...), ali što znači znanstvenicima? Dok se ljubimo, aktiviraju se hormoni koji nam popravljaju raspoloženje, poput serotonina, adrenalina i dopamina. Bakterije koje razmjenjujemo dok se ljubimo pospješuju rad imunosnog sustava, a od ljubljenja i mršavimo. Naime, tijekom jednominutnog poljupca sagorimo 26 kalorija. U strastvenom poljupcu aktivira se 36 mišića lica, puls se ubrzava, a tjelesna temperatura raste za 0,5 stupnjeva. Sve te spoznaje utjecale su na razvoj cijele znanosti o ljubljenju koja se naziva filematologija.                                            

Neki znanstvenici tvrde da nam je potreba za ljubljenjem instinktivno usađena i zapisana u genima, drugi da je riječ o usvojenoj kulturološkoj navici jer, vjerovali ili ne, postoje kulture i dijelovi svijeta u kojima se ljudi uopće ne ljube (čine oko 10 posto svjetske populacije, ako je vjerovati Wikipediji;).                                                                                                      

Sjećate li se kako vas je mama u djetinjstvu uvjeravala da probate neko novo jelo riječima “kako možeš znati sviđa li ti se ako ne probaš”. E pa na sličan način ljubljenjem iskušavamo različite partnere u potrazi za onim pravim jer ljubljenje je mnogo više od razmjene tjelesnih tekućina (i ostataka salate od večere:). “Naše su usnice prepune osjetljivih živčanih završetaka koji mozgu prenose gomilu informacija prikupljenih dodirom”, objašnjava Sheril Kirshenbaum, autorica knjige “The Science of Kissing”. Živčani završeci prenose impulse od usana, preko jezika i mišića lica do mozga, a on zauzvrat proizvodi oksitocin (koji pomaže da razvijemo osjećaj bliskosti), dopamin (odgovoran za emocije i zadovoljstvo) te serotonin (koji utječe na raspoloženje). I razina adrenalina se povećava pa se osjećamo uzbuđeno kao da smo skočili padobranom. 

Razmjena  genskih poruka 

Tijekom ljubljenja sva naša čula “proučavaju” jedinku s kojom se ljubimo – u tom je trenutku mirišemo, dodirujemo, kušamo poput nekog novog jela. Muška slina sadrži testosteron koji pojačava našu seksualnu želju, ali tu su i neki biološki trenuci vezani uz produljenje vrste kojih nismo ni svjesni. Ljubljenjem naša tijela provjeravaju jesmo li biološki kompatibilni, tj. kakav nam je biokemijski potencijal. Dokazano je da nas seksualno više privlače muškarci čiji je imunosni sustav različit od našeg. Ima smisla, dijete roditelja koji imaju različite imunosne “setove” dobit će jači imunosni sustav. 

A tu su i razlike između spolova. Muškarci ljubljenje češće doživljavaju kao sredstvo kojim će doći do konačnog cilja – spolnog odnosa, a žene kao sredstvo emotivnog povezivanja s partnerom. Zanima li vas zašto zatvaramo oči dok se ljubimo? Evo znanstvenog objašnjenja: zbog seksualnog uzbuđenja zjenice se šire, što zbunjuje mozak koji misli da je mrak pa je posljedica toga nesvjesno zatvaranje očiju. Eto, pokrili smo znanstvenu “stranu”, a sad slijede vaše praktične vježbe. Uživajte...

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj