Prevario vas je, oprostili ste mu...

13/05/2013

A vaša obitelj i prijatelji vas ne podržavaju u tome. Evo kako se nositi s time...

Nakon što je tjednima sumnjala, Irena, 34, je odlučila saznati da li je muž vara. „Počela sam mu provjeravati račune mobitela i postavljati pitanja“, kaže Irena. Tada je otkrila neugodnu istinu. „Kad mi je rekao da je spavao s kolegicom, noge su mi se odsjekle. Sjela sam i plakala bez prestanka“.

Od tada je prošlo tri godine. Kaže da je bilo vrlo jednostavno donijeti odluku da ostane sa svojim mužem. „Bio je spreman učiniti bilo što da ispravi to što mi je učinio. Mislim da ljudi vrlo često osjećaju pritisak da moraju otići iz takve situacije“, kaže Irena.

Krug povjerenja


„Ako se radi samo o avanturi za jednu noć, to ne mora značiti da je odmah kraj vezi“, kaže Liz Currin, psihologinja i autorica knjige „The Essential Guide to Surviving Infidelity“. „Radila sam sa bezbroj parova gdje je preljubnik bio toliko očajan da bi učinio bilo što samo da spasi brak. Obje strane moraju čvrsto odlučiti da će raditi na tome da poprave odnos.“

Ali, ono što može biti zeznuto u cijeloj situaciji su stavovi obitelji i prijatelja. Irena kaže: „Moja sestra je bila jako ljuta i trebalo joj je puno vremena da ponovno uspostavi dobar odnos s mojim mužem. Jedna frendica mi je rekla da ga izbacim iz stana i promijenim brave. Druga ga je maknula s Facebooka.“

Slično isksutvo doživjela je i Jasna, 26 koja je dala drugu priliku svom dečku nakon što joj je priznao da se poljubio s drugom djevojkom.

„Moji frendovi su bili vrlo neodlučni oko toga bi li mu trebala pružiti drugu šansu. Neki su mu priuštili detaljno ispitivanje kad su ga vidjeli, a drugi su rekli kako će se zaista morati potruditi da ispravi pogrešku“, kaže Jasna.

Ne tražite previše ako zamolite frendove da vam budu podrška kod opraštanja dečku jednu aferu, ali nemojte očekivati da će biti uz vas ako hodate sa serijskim varalicom i stalno mu opraštate nevjeru. Nakon nekog vremena vjerojatno će se distancirati od vas.

Potrebno je vrijeme


Ono što je najvažnije u takvoj situaciji je trezveno razmišljanje. Irena je napravila nešto zbog čega danas žali. „Nakon što mi je suprug priznao nevjeru, objavila sam to na Facebooku jer sam ga htjela osramotiti i prikazati sebe kao žrtvu. Uopće nisam razmišljala što ću time napraviti“, žali se Irena.

Currin objašnjava kako je normalno potražiti podršku i utjehu kod prijatelja i obitelji, ali upozorava da bi vam se to kasnije moglo obiti o glavu ako se pomirite. Ako je moguće, podijelite svoju priču samo s jednom ili dvije najpouzdanije frendice.
Tek nakon što je ponovno zaradio bodove kod vas i odlučili ste mu oprostiti, počnite ga polako opet uključivati u svoje društvo. „Dajte frendovima vremena da se naviknu – i oni imaju emocionalne prilagodbe. Započnite s kratkim druženjima u početku“, savjetuje Currin.

Neće biti lagano, ali s vremenom će biti sve manje napetosti. „Za sve je potrebno vrijeme. Na kraju se sve ipak vrati na svoje mjesto“, kaže Irena i dodaje kako isto vrijedi i za vaš odnos s partnerom. Cijenite to što imate i konstantno radite na svom odnosu.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj