Otkrivamo najveću pogrešku koju sigurno radiš i u svojoj vezi

01/09/2014

Radi se o tzv. "tihom tretmanu", u kojem jedna osoba nešto zahtjeva, žali se ili upućuje kritiku, dok se ona druga pasivno povlači. Istraživači su otkrili da je ovakav uzorak ponašanja vrlo uobičajen, a povezan je sa psihičkim, ali i fizičkim problemima

I TO nije dokazalo samo jedno istraživanje, već njih nekoliko.

Možeš li pretpostaviti o čemu se radi? Radi se o tzv. "tihom tretmanu", u kojem jedna osoba nešto zahtjeva, žali se ili upućuje kritiku, dok se ona druga ne brani, već pasivno povlači.
 
Istraživanja na tu temu počela su se provoditi još davne 1987. godine, a radi se o otprilike 74 istraživanja, kojima su istraživači dobili jednu širu sliku o tome što se događa kad ova navika postane norma. Posljednje u nizu objavljeno je nedavno u časopisu "Communication Monographs".
 
Rezultati su bili vrlo negativni. Istraživači su otkrili da je ovakav uzorak ponašanja vrlo uobičajen, a povezan je sa psihičkim, ali i fizičkim problemima. Pa se tako navode više razine kortizola, depresija, fizičko zlostavljanje, razvod itd. Radi se o tome što na prvu ovakav stil sukoba može se činiti relativno bezopasnim, a zapravo se radi o vrlo štetnom načinu "rješavanja" problema.
 
Stručnjaci savjetuju kako je najbolje rješenje za svađu, pokušati odigrati ulogu nepristranog promatrača te sagledati problem sa svog, ali i njegovog stajališta. Također, izbjegavajte svađe kad ste pod stresom, posebno nakon što dođete umorni s posla. Upravo je stres uzrok brze eskalacije sukoba. 
Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj