Ostati ili otići iz veze, pitanje je sad!

20/12/2021

U vezi ste koja je sve samo ne ono čemu ste se nadali pa je želite okončati. Stanite. Dišite. I pročitajte ovo prije nego išta učinite

vi smo bili u toj situaciji… kada smo poželjeli stati, uhvatiti ga za ramena i protresti - zbog svih nakupljenih frustracija, ljutnje, nevjerovanja, a zatim se okrenuti i otići. Činjenica: svaka veza ima svoje uspone i padove. Neki su padovi normalni, no postoje i neke stvari preko kojih nipošto ne biste trebali prijeći jer ste predobri da biste pristali na to. Ali kako znati kada je vrijeme za odlazak? Riječ je o potezu na koji se često teško odlučuje i pri kojem logika ne igra veliku ulogu, a presuđuju emocije. Udahnite, udaljite se od svega i pročitajte što imamo reći na tu temu.

Ostani

Čak i ako vaš odnos trenutačno nije najbolji, prepoznajete li se u nekoj od ovih situacija, zaslužujete još jednu šansu On vam želi samo najbolje

Zarađujete li više od njega ili pak naporno radite sedam dana u tjednu kako biste postigli ono o čemu sanjate, a on se ponosi vama i apsolutna vam je podrška u svemu, naletjeli ste na frajera kojeg vrijedi zadržati. “Vaš bi partner trebao biti vaš najveći obožavatelj, a navijanje i ohrabrivanje voljene osobe najbolji su načini za pružanje potpore”, objasnila je dr. Catalina Lawsin, psihologinja specijalizirana za partnersku terapiju. 2 Poštuje vas Zaboravite ljubav, poštovanje je ono što traje zauvijek. On bi trebao cijeniti vaše mišljenje i nikada vas ne uzimati zdravo za gotovo. Ako k tome poštuje i vaše granice, znajte da imate posebnu osobu pokraj sebe. “Njegov pokušaj shvaćanja zašto uopće postoje granice očit je znak da vas poštuje”, kaže Benjamin Ritter, motivacijski trener i mentor. 3 Nasmijava vas Ne postoji ništa bolje od toga kada partneru možete priznati sve svoje osjećaje i pritom se odlično zabaviti. Obratite pozornost na to koliko je (ne)strpljiv tijekom svađe. “Parovi koji se s razmiricama nose otvorenog uma, s uzajamnim poštovanjem, čak i smislom za humor, oni su koji opstaju i traju dugo (ako ne i zauvijek)”, tvrdi psiholog Luke Carrangis. 4 Pojavi se kad god vam je važno Bez obzira na to proživljavate li neku tešku situaciju ili jednostavno trebate njegovu podršku, pojavi li se uvijek, čak i ako mu nije najzgodnije, to je frajer kojeg jednostavno morate voljeti. Poduzeti nešto što nam ne dolazi instinktivno mnogo je teže nego što mislite. A frajer koji će izaći iz vlastite sigurne zone kako bi vam ugodio prava je rijetkost. Poneka trzavica definitivno ne zaslužuje crveni karton. 5 Zbog njega se osjećate svoji Netko tko vas voli baš takve kakvi jeste…Trebamo li uopće reći išta više? Ispred njega možete hodati u dronjcima, bez trunke šminke, sa strijama i celulitom na izvol’te i svejedno se osjećati kao najpoželjnija žena na svijetu. “On se možda neće u svemu složiti s vama, ali bit će uvijek voljan izgladiti situaciju”, tvrdi Claire Byrne, stručnjakinja za slomljena srca.

Odlazi

Ako je on bilo koji od ovih frajera, vašoj vezi definitivno nije suđeno da potraje. Vrijeme je da je okončate Zbog njega gubite tlo pod nogama Kako može postojati išta pozitivno u vezi s ovim? “U svakoj vezi postoje stvari koje nas čine manje ili više nervoznima, i to je potpuno normalno. No ako se neprestano osjećate ugroženo, ako ste napeti i nervoza u želucu vam govori da nešto nije u redu ili ste toliko pod stresom da to utječe na vašu svakodnevicu, vrijeme je da uočite problem i uputite ga na pravu adresu”, objasnila je dr. Amanda Zayde. 2 Ne sviđa se ni vašim prijateljima, ni vašoj obitelji Naravno, veza se događa između dvije osobe, ali ne možete zauvijek živjeti u pećini bez doticaja s bilo kojom drugom osobom. Jako je važno da i vaši prijatelji i vaša obitelj imaju dobro mišljenje o njemu. Na kraju priče, veza je samo dio vašeg života, ne cijeli život. A ako se on ne uklapa u ostatak vašeg svijeta, vrijeme je da iz njega skroz nestane. 3 Omalovažava vas Ako vas njegovo ponašanje rastužuje i zbog njega plačete u sebi, i to je jedan oblik zlostavljanja. Čak i ako ga ignorirate, njegovi komentari natjerat će vas da preispitujete ima li u njima istine. Dr. Roberta Shafer ovakve osobe opisuje kao “otimače” koji napadaju veze zbog vlastitih, sebičnih poriva, gladni su moći, statusa i kontrole. 4 Zbog njega niste svoji Odijevate li se drugačije nego što biste željeli? Ili radite samo ono što on želi? Ili se družite s njegovim prijateljima puno više nego sa svojima? Sve su to simptomi nezdrave veze. Pouzdan znak zdrave veze jest potpuna i apsolutna autentičnost, i s vaše i s njegove strane. Dr. Andrea Bonio upozorava kako je jedan od najglasnijih alarma česta potreba da mu se ispričate zbog onoga što jeste. 5 Loše se ponašate prema njemu Cijelo vrijeme govorimo o raznim varijantama u kojima je on glavni negativac. No ako ste vi ta koja je gora od njega, vrijeme je da preispitate svoju vezu. Je li on pravi izbor za vas? Biste li se tako ponašali prema nekome koga volite i poštujete? Kritizirate li ga cijelo vrijeme, možda vam se ne sviđa onoliko koliko mislite pa je vrijeme da se pozdravite, za vaše i njegovo dobro.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj