Oni koji su se mladi vjenčali i ostaju u braku

18/10/2021

Mogu lirazvodipostati stvar prošlosti? U Hrvatskoj je prije dvije godine razvedeno 6265 brakova, što je 11% manje nego lani Moramo li zahvaliti na tome našim roditeljima?

Plastične slamke, majoneza, SMS-ovi, CD-i… Ako su prijašnje generacije cijenile te stvari, milenijalci su se pobrinuli da one gotovo potpuno nestanu. Ako je vjerovati statistikama koje dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, još će jednu stvar milenijalci uskoro izbrisati sa svoje liste. Razvod.

Zvuči nevjerojatno jer do prije samo godinu dana uvjeravali su nas da se milenijalci i ne vjenčavaju. Tada je istraživanje web stranice eHarmony pokazalo da ta slavna generacija Y, rođena između 1985. i 2000. godine, kasnije ulazi u brak i stvara obitelj nego prethodne generacije. Mnogi od njih se osjećaju premladi za brak jer nemaju sređenu financijsku situaciju. Osim toga, u Hrvatskoj je postotak mladih koji su zaposleni zastrašujuće nizak. Mladi se smatraju oni od 15 do 29 godina, a u ukupnoj hrvatskoj populaciji ih je 17,3 posto.

Prema podacima Eurostata (Europskog statističkog ureda), njihova zaposlenost u našoj zemlji iznosi 40,9 posto. Stoga mladi Hrvati ostaju s roditeljima do 32. godine i gotovo 59 posto njih od 25. do 34. godine živi s roditeljima, po čemu smo prvi u Europskoj uniji. S obzirom na to da je Hrvatska neslavni rekorder po tome kad mladi napuštaju roditeljsko gnijezdo, nije ni čudo da naši milenijalci ne stupaju u brak rano jer teško je i biti zreo sa 32 dok nezaposlen živiš s mamom i tatom. Sociolozi, psiholozi i drugi stručnjaci kažu da je stav prema braku koji više nije toliko važan postao normom u posljednjih nekoliko desetljeća, otkako su žene postale financijski neovisne.

U Hrvatskoj je i dalje glavna stavka neodlaska iz roditeljskog doma i oklijevanja pri stupanju u brak financijska nestabilnost. U SAD-u je, primjerice, uzrok oklijevanja potpuno drugačiji. Mladi Amerikanci ne žele se svađati u braku kao njihovi roditelji pa radije ostaju sami. Prije ulaska u brak jako dobro promišljaju zašto to čine i jednom kad se zavjetuju na ljubav, zaista žele da to traje vječno. Tako je stopa razvoda u SAD-u od 1981. do prošle godine opala za 24 posto. U Hrvatskoj podaci pokazuju kako je u 2017. razvedeno 6265 brakova, što je manje za 11 posto u odnosu na godinu prije.

Hrvatska se smjestila na sredini ljestvice razvoda brakova u EU pa kod nas u prosjeku ima 34,4 razvoda na 100 sklopljenih brakova. Osjeća se stoga i kod nas pomak prema vječnoj ljubavi. “Mnogi misle da su milenijalci vrlo neodgovorni i da se nikada neće vjenčati, ali to uopće nije istina. Oni su zapravo zaljubljeni u ljubav i 89 posto ih vjeruje u to da mogu ostati zauvijek u braku. Samo su praktični i razmišljaju i o pravnim problemima ako se jednom ipak razvedu. U ovom nestabilnom svijetu oni žele da su njihove veze i brakovi stabilni”, navodi Helen Fisher, antropologinja s Instituta Kinsey u SAD-u. Stoga milenijalci koji se odluče na brak - u njemu i ostaju.

Jedna od njih je i Zagrepčanka Matea Gogić. Pripadnica je milenijske generacije koja se udala vrlo rano i iznad svega cijeni svoju obitelj, koja joj je prava oaza. U brak je ušla nakon godinu i pol dana veze. “Udala sam se sa 22 godine. Imala sam osjećaj da je to - to, a mom tadašnjem dečku i meni dosadilo je provoditi vrijeme po kafićima. Nakon što smo razgovarali i razmislili, zaključili smo da ćemo neke stvari u životu lakše postići zajedno”, priča Matea koja danas ima 33 godine i proteklih 11 godina u braku ne bi mijenjala ni za kakve izlaske. Isto tako kaže da ne vrijede jednaka pravila za sve.

“Ne znam bi li mladim curama savjetovala da se udaju jer netko je zreo sa 18, a netko nije ni sa 35 godina. Mislim da je to sve stvar osobnih želja i prioriteta. No smatram da ranija udaja donosi neke prednosti koje se možda ne osjete odmah, ali kristaliziraju se s godinama. Primjerice, zajednički rješavamo stambeno pitanje pa smo dosad isplatili već gotovo pola stana. Kad je riječ o djeci, u naponu smo snage pa nam višestruka buđenja po noći i ostale draži roditeljstva ne padaju tako teško, a s financijama smo stabilni i uhodani.” Je li možda ikada poželjela da se udala kasnije?

“Nikada! Napravila sam sve onako kako sam željela. Ništa nisam forsirala, djeca su došla nakon pet godina braka jer sam htjela da nas dvoje prvo uživamo malo solo”, kaže Matea i otkriva u čemu je tajna dugovječnosti sretnog braka. “Rekla bih da je to partner­stvo, ali u apsolutno svemu. Kad je riječ o braku, djeci, kući, seksu… I povjerenje. Ono osnovno, iskonsko, da nemaš potrebu išta skrivati u svome domu i da ti je obitelj mirna luka. Ne bih rekla da je neka velika tajna, ali nama tako sve funkcionira već 11 godina”, ističe.

Kaže i kako su joj u braku najljepše one male stvari koje čovjeka vesele više od ičega, sitnice koje govore - tu sam, vidim te, uz tebe sam. To joj pruža mir i daje snagu. Trenutačno najviše uživa u trojici svojih preslatkih sinova, još su mali i zna da to neće trajati vječno pa nastoji svaki trenutak biti s njima. Kako uspije žonglirati dobar brak, djecu i posao u banci? “Hej, pa postoji li išta što mi žene nismo sposobne hendlati?! Kao i većina stvari u životu, sve se svodi na to kako si sve posložio u glavi. Dobro je imati barem neki okvirni raspored, ali biti spreman i na promjene.

Djeca su nam mala, Gašpar je predškolac u svom svemiru i ima svakodnevno milijun pitanja, Bartol taman skida pelene, a tu je i petomjesečni sisavac Viktor. Neću reći da nije izazovno, ali mislim da sam prilično opuštena pa je moguće da se takva atmosfera prenosi i na dom. Susjedi nekada znaju komentirati kako nikada nisu čuli moju djecu da vrište, plaču ili slično, a ja mislim - čini se da ova zgrada ima dobru zvučnu izolaciju”, smije se Mateja i dodaje da kod njih vlada demokracija, nema tabu tema i uživaju u kvalitetnim raspravama.

Brak je nekada bio početak veze, a danas je on veliko finale i ne shvaća se olako. Milenijalci prvo upoznaju nekoga, postaju prijatelji, pa prijatelji s povlasticama, a potom počinje upoznavanje s frendovima i naposljetku zajednički život. “Milenijalci ne žele razviti dublje osjećaje prema nekome sve dok nisu sigurni da je to osoba s kojom mogu biti u dugoj vezi”, dodaje antropologinja Fisher. Činjenica da su završili fakultet i imaju karijeru prije braka daje im dodatnu šansu da on uspije. A što ako se ipak raspadne?

“Kad sam se rastala sa 32 godine, počela sam sramežljivo ići na dejting stranice i brinula se hoće li itko htjeti razvedenu ženu. I onda sam nakon samo nekoliko dana shvatila - nikoga nije briga”, kaže Lana M. Razvod danas nije ni katastrofa ni sramota. Zbog toga su milenijalci i vrlo praktični pa mnogi od njih potpisuju predbračni ugovori, iako to u Hrvatskoj još nije tako često.

“Predbračni ugovor ne bi smio biti prepreka i stajati na putu ljubavi koja bi trebala biti glavni motiv za sklapanje braka. Ugovor stoga ne bi smio utjecati na romantiku jer ako je motiv partnera za ulazak u bračnu zajednicu ljubav, a ne povećanje vlastite imovine na teret bračnog druga, tada uređenje međusobnih odnosa i definiranje imovine koja se unosi u brak te njezine podjele nakon raskida znači isključivo izbjegavanje nepotrebnih sukoba. Tada je međusobna komunikacija već poremećena i sve se teže uspostavlja”, navodi Zrinka Prlić, stručnjakinja za imovinsko pravo s odvjetničkim uredom u Zagrebu. Dodaje i da ako parovi koji se žele razvesti imaju maloljetnu zajedničku ili posvojenu djecu za koju je potrebno dogovoriti roditeljsku skrb, puno lakše dogovaraju daljnje odnose ako je podjela imovine unaprijed ugovorena. Vrlo praktično - bolje spriječiti nego liječiti.

Nađa irena Fišić

Novo

Komentiraj