Novi trend u svijetu vjenčanja - humanistička vjenčanja

19/03/2019

Razvod je i do 4 puta manje vjerojatan nakon ovakve ceremonije

Znamo da ionako postoji previše odluka koje morate donijeti u vezi vjenčanja (nakon one da kažete da), a jedna o kojoj biste trebali malo bolje razmisliti je kakvu vrstu vjenčanja želite. Naime, rezultati jednog istraživanja provedenog u Škotskoj (tamo su humanistička vjenčanja legalna od 2005.) pokazuju da je stopa razvoda nakon humanističkih vjenčanja četiri puta manja nego nakon civilnih, a tri puta manja nego nakon crkvenih ceremonija.

Što je uopće humanističko vjenčanje?

Humanistička su vjenčanja ne-religiozne ceremonije koje se temelje na uvjerenjima i vrijednostima pojedinog para. Ne zahtijevaju prisustvo ni svećenika ni matičara, već obred obavlja netko od slavljenika, tko dijeli uvjerenja mladenaca. Ovakva su slavlja izrazito osobna i intimna jer su "skrojena" prema specifičnim željama svakog para.Ceremonija uključuje da mladenci pišu zavjete, ali i svoju ljubavnu priču te ih predaju osobi koja vodi obred. Upravo zbog tih osobitosti njihova popularnost raste.

profimedia-0302126411

Ovakva se ceremonija zakonom priznaje u Škotskoj od 2005., a ubrzo će biti priznata i u cijeloj Velikoj Britaniji (u Engleskoj i Walesu je još potrebno potpisati papire kod matičara prije obreda), a pitanje je vremena kada će se proširiti s otoka na ostatak svijeta.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj