Novi dejting trend: breadcrumbing

29/05/2018

Netko vam je dao do znanja da mu se sviđate, ali niste odmaknuli dalje od flerta na društvenim mrežama, lajkanja statusa i povremenog SMS-a? Možda ste žrtva aktualnog dejting fenomena popularnog među osobama koje ne žele emotivnu obvezu nego samo - zabavu

Počelo je obećavajuće: online flertom zbog kojeg danima niste skidali osmijeh s lica ni prste s mobitela. No dani su prerasli u tjedne, a vaša se virtualna romansa nije pomaknula ni za milimetar. Nema nikakve naznake da ćete se vidjeti uživo. Nagla promjena teme ili neuvjerljivi izgovori kad tako nešto predložite. Obeshrabreni i razočarani pokušali ste okončati tu slatku i očito besmislenu prepisku, no vaš ćudljivi udvarač nije spreman pustiti vas samo tako. Što se više na njega naljutite, to je njegova poruka isprike neodoljivija. Žao nam je što vam to moramo reći, ali čini se da je u pitanju - breadcrumbing.

Otkud izraz "breadcrumbing" i kakve veze ima s tim dejting trendom? To je engleski naziv za mrvice kruha, a njezina izvedenica "breadcrumbing" aludira na odnos dviju osoba u kojem jedna drugoj baca emotivne mrvice. Ili pojednostavljeno, čin flertanja porukama bez konkretnih znakova vezivanja. Te su poruke zapravo "krušne mrvice" kojima sugovorniku dajemo lažnu nadu da će se nešto dogoditi. Prilično slikovit i vjeran opis situacije u kojoj ste se možda i našli, ali dosad joj niste znali ime. Sumnjate li tretira li vas itko na takav nacin ili ste možda vi ti koji to radite nekome? Evo kako prepoznati breadcrumbing.

ZNAKOVI PREPOZNAVANJA

Gotovo nikada ne postoje precizno definirani planovi, odnosno netko tko ovo prakticira uglavnom će planove definirati tako da kaže "zauzet sam do kraja sljedećeg tjedna, ali definitivno se uskoro družimo". Kada prođe to razdoblje i ne dogodi se ništa, onda se poziva na to kako niste zapravo imali nikakve čvrste planove. Ako planovi postoje, uvijek se otkazuju u zadnji tren. I opet će se truditi prikazati vas kao nerazumne i pretjerano dramatične. Do zadnjeg trena uvjeravat će vas kako se sigurno vidite i cujete, a onda ce u posljednji tren shvatiti da mu je guma na autu probušena, da mu se pas razbolio ili da sutradan ujutro ima obaveze na koje je potpuno zaboravio, a koje ni za živu glavu ne smije ignorirati.
Često izgovara rečenicu "Samo ne sada". Da, to je rečenica koju oni koji vam poslužuju mrvice sa stola redovito upotrebljavaju. "Sviđaš mi se, želim te, ali samo ne sada..." To je apsolutno manipuliranje vama i vašim emocijama kojim vas želi natjerati da čekate dok on ne izvidi nudi li se možda netko bolji. A onda ako/kada shvati da se ne nudi, doći će vam ponovno. Ako se doista pojavi netko novi, ghostat će, tj. nestati bez traga.

Nema osjećaja sigurnosti uz njega. Nepouzdan je, prevrtljiv i često igra igru "toplo hladno" s vašim emocijama. No kad god osjeti da se pokušavate emotivno odmaknuti od njega napravi neku dramatičnu gestu tj. da neku dramatičnu izjavu tipa "nikad ni sa jednom ženom nisam osjećao ovoliko bliskost". I eto vas opet u njegovoj ljubavnoj mreži. 

Odugovlačenje. Jednom kada odlučite okončati takav odnos, ponovno će naći opravdanje da stupi u kontakt s vama. Ili će vam biti rođendan, ili će iskoristiti priliku što ste diplomirali, ili će smisliti nešto samo da vam se obrati. Kada se to dogodi, budite snažni i nemojte se javljati. Jer to nije ono što želite kao dio svog života. Vječno isčekivanje, treperenje, neprestana razočaranja...to nije ono što vam treba, zar ne?

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj