Nemojte si pliz naći sobu!

29/06/2020

Držanje za ruku, ljubakanje u tramvaju, francuski poljupci nasred trga kao da snimate najhot ljubavni film svih vremena. Ne, vi niste ludi ekshibicionisti željni tuđih pogleda, samo bildate svoju vezu. Naravno, sve dok to ostane samo na strastvenim
pusama...

Grle se i ljube dok hodaju Louvreom kao da se nisu vidjeli deset godina, snimaju polugole selfieje dok leže u plahtama koje su toliko zgužvane da je svima jasno što se u njima odigravalo prije pet minuta... Znate o kome pričamo. Ne, ne o vašoj ludoj frendici nego o Heidi Klum i Tomu Kaulitzu koji su u posljednje vrijeme izljevima intime nadmašili čak i Kim Kardashian i Kanyea Westa. A dok brojni fanovi slave te istupe tonom srca i emojija, mnogi bi im najradije doviknuli: “Dajte si nađite sobu! I to onu bez kamera!”

E sad, ne znamo kojem timu pripadate, ali jako dobro znamo da ovakvo ponašanje, poznato i kao public display of affection (PDA) i nije tako loše kao što mnogi misle. Naprotiv! Jer ako je vjerovati znanstvenicima, tu i tamo koja pusa ili šlatanje na javnome mjestu mogu biti bildanje vaše veze. Dragi, ti si samo moj! Sjećate se kako ste bili uzbuđeni kada ste novog dečka prvi put vodili na tulum gdje ste ga predstavili svojim frendovima?

E pa na određen način tako se osjećate svaki put kada hodate ulicom i držite se za ruke. Ili postate #couplegoals fotku s ljetovanja na Braču. Osim što se želite pohvaliti novim badićem i figurom, vi zapravo tako cijelom svijetu pokazujete da pripadate svom partneru, kao i on vama, a u isto vrijeme dajete svojoj vezi veću vrijednost te malo jače lijepite sve spone između vas, objašnjavaju psiholozi. A sada najbolji dio - tako ćete zavarati i svoj mozak koji se nakon nekoliko godina veze voli opustiti i početi proizvoditi više hormona ugode nego strasti. Mislite da govorimo gluposti?

via GIPHY

Žvaljada nasred ceste

Kada se osjećate jadno, nesamopouzdano i umorno, pokušajte zabaciti ruke iza glave kao vaš šef i nasmiješiti se. Istraživanja pokazuju da ćete se već za nekoliko minuta doista osjećati mnogo bolje, optimističnije i jače jer će mozak početi lučiti drugačije hormone. To se stručno zove autosugestija, a mi ćemo je nazvati samoispunjavajuće proročanstvo. Nakon što to usvojite, stvarno nema razloga da usred šetnje ne zažvalite snažno svog partnera. Onako – kao da sutra ne postoji. Voilà! Čestitamo!

Pokazali ste nekome kako izgleda strastven poljubac, a on se brzo pretvorio u čistu strast. I benigne geste su ok To ne mora značiti da ćete na klupicama u parku snimati novi pornić i prakticirati seks na suho. Dovoljno je da se držite za ruke tijekom šetnje, da se grlite ili da u kafiću naslonite glavu na njegovo rame umjesto da se dovikujete preko cvijeća. Uostalom, već i istraživanja odavno pokazuju da su parovi koji, osim riječima, komuniciraju i gestama mnogo sretniji i dugotrajniji.

A bogami i zdraviji jer tako spuštate razine kortizola, hormona stresa, i pojačavate proizvodnju oksitocina, hormona koji je zadužen za reduciranje straha i agresije te razvoj empatije. E, to se zove win-win-win-win-win situacija. Samo bez glume, molimo! Super, kada ste sve to usvojili, ne preostaje nam ništa drugo nego da vas upozorimo na jedan veliki “NE”! Spremni? Neka vam ne padne na pamet da to sve izvodite pred drugima samo zato da biste ostavili dobar dojam, a da se kod kuće ponašate kao diktator. Ili, još gore, potpuno ignorirate partnera.

via GIPHY

Osim, naravno, ako se ne pripremate za Akademiju. Ili želite sebe uvjeriti da će vaša veza možda ipak potrajati, samo ako se malo više potrudite, dok negdje duboko u sebi znate da niste sretni, samo si to ne želite priznati. Naravno, uvijek postoji i druga strana takve naizgled harmonične veze koju glumite pred očima drugih, kao i objašnjenje zašto to radite. Naime, mnogi svog partnera grle, drže za ruku, ne izvlače ruku iz njegova stražnjeg džepa, stavljaju glavu na rame, ljube ga pred svima jer su užasno nesigurni i tako žele označiti svoje područje.

Halo! Znate o kome pričamo i na koga mislimo? Da, na sve vas koji mislite da ste jako pažljivi i fora kada usred razgovora pred publikom imate neodoljivu potrebu skidati končiće i mrvice s tuđih kaputa. Djela govore više od riječi Tu sada ide jedan veliki ALI, jer to što se prepuštate izljevima nježnosti u javnosti i što prakticirate PDA sve u šesnaest, ne znači nužno da je to odmah PDA. Pa kako znati? Ako se to događa spontano i neplanirano, puno su veće šanse da su takve geste prirodne, a vaši osjećaji autentični. Baš kao i osjećaj gladi, umora i žeđi.

Ok, možda niste te sreće jer o svom PDA-u morate dosta razmišljati? Bez frke! Pa vježba čini majstora! A što je bolje od vježbanja tzv. private display of affection po doma. Dakle, umjesto da partneru ujutro prije odlaska na posao doviknete “Vidimo se navečer”, zašto ga ne biste pošteno zagrlili kao jeti slučajnog prolaznika i držali ga dvije minute u klinču te upijali njegovu energiju, toplinu i miris. Mmm... Ljubav bez granica Što se nas tiče, baš sve je dopušteno! Žvaliti se u punom tramvaju dok bakice i kontrolori gledaju, a klinci uče ili tijekom kratke vožnje liftom, sve dok šef ne uđe na trećem katu.

via GIPHY

Dopušteno je sve što vas dvoje želite, naravno ako pritom ne remetite javni red i mir. Ili uznemirujete svoje frendove koji sjede preko puta vas. Aha, nije fora pretvoriti nekoga u statista privatnog pornića bez njihova znanja ma koliko to ponekad zvučalo kao cool izazov. A što je s onim hejterima ili zgroženim prolaznicima i voajerima koji će vam možda tijekom akcije dobaciti: “Strašno! Nađite si sobu!” Nemojte se opterećivati takvim komentarima jer jedno je jasno – svi koji su strašno uzrujani takvim ponašanjem zapravo su zavidni i frustrirani svojom vezom u kojoj štošta nedostaje, a ponajviše osjećaj vlastite vrijednosti i ljubavi. Jer tko bi se inače osjećao ugroženim jer se dvoje ljudi otvoreno voli nasred ulice. A svi mi jako dobro znamo što najviše šteti vezi – suvišan stres i osjećaj zavisti koji polako, a opako izjedaju iznutra.

Više ljubavi, manje zavisti S druge strane, lako je moguće da i sami primjećujete da vas takvi prizori ljute i živciraju? Možda je stvar u tome da ste se i sami udaljili od partnera. Ako je tako, ne preostaje vam ništa drugo nego prisjetiti se prvih dana veze te se pokušati opet približiti, bilo privatno, bilo javno. Uostalom, naše društvo ionako ima previše problema, a javno pokazivanje ljubavi svakako nije na toj listi. Stoga, samo naprijed! Navalite jedno na drugo!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj