Ne manipulirajte osjećajima, uništit ćete vezu!

17/05/2013

Nesvjesno igranje emocijama može dovesti do bolnog kraja vaše ljubavne priče.

Naučili ste sa svojim partnerom igrati igrice toplo-hladno? Vjerujete da ponekad trebate uskratiti nježne riječi kako biste dobili ono što želite? Ako je suditi prema zajedničkom istraživanju znanstvenika sa sveučilišta DePaul i West Virginia u Sjedinjenim Američkim Državama, takvi potezi mogli bi polučiti kontraefekt.

Studija je pokazala da i najzaljubljeniji parovi imaju potrebu uskratiti prave osjećaje prema partneru jer misle da će tako osvojiti njihovu dodatnu naklonost, te da s nježnim ophođenjima svjesno prekidaju i do pet puta unutar jednoga tjedna. Nesigurnost u vezi i strah od odbijanja najčešći su razlozi takvoga ponašanja među ispitanicima.

“Rezultati studije su intrigantni jer pokazuju da si partneri redovito lažu,” istaknuo je Sean Horan, asistent katedre za komunikacije na sveučilištu DePaul, te dodao da studija “ne sugerira kako svi pojedinci manipuliraju ili se negativno ophode prema svojem partneru s predumišljajem.”

Neki ispitanici su priznali da se ponašaju prema svojim partnerima hladno i staloženo – osobito na javnim mjestima – jer ne žele rano u vezi komunicirati poruku kako im se druga strana pretjerano sviđa.

Dobro je poznato da kalkuliranje u vezama ne doprinosi njegovom zdravlju, niti njegovih članova. Naprotiv, druge slične studije pokazale su da parovi koji se ponašaju spontano imaju niži krvni tlak i kolesterol te su manje podložni stresu. Uostalom, zašto biste željeli da se vaš muškarac osjeća nevoljeno, a sebe zakinuli za nježne zagrljaje, poljupce i utješne riječi?

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj