Molim vas, ne pitajte kako smo se upoznali

06/06/2019

Svi vole prepričavati kako su upoznali ljubav svog života. Osim onih koji se stide načina kako su to učinili

Obično počne vrlo nevinim pitanjem upućenim vama i vašoj jačoj polovici: “A kako ste se vas dvoje upoznali?” A vi se oboje počnete zgledati, znojiti i očajnički tražiti objašnjenje potpuno neromantičnog načina na koji ste se spojili – jer ste to učinili preko aplikacije za dejtanje. Smišljate nešto nabrzaka što biste mogli reći. “Upoznali smo se na Bumbleu... Ma ne, njega je ugrizao bumbar i imao je alergijsku reakciju. A ja sam mu priskočila u pomoć – i spasila život.” Ili: “Upoznali smo se preko JSwipea... Ma ne, u trgovini su nam zamijenili kartice kad smo gotovo istodobno plaćali račun. Jer smo kupovali gotovo istu majicu. Bile su to sudbonosne majice i još ih čuvamo.”

Priznajmo, svi smo pomalo opsjednuti pričama o romantičnim upoznavanjima. Odrastamo razmišljajući o velikim romansama koje moraju imati jednako zanimljiv početak (Disneyjevi filmovi su u tome nenadmašni, kao i u svojim happy endovima), kao da je to odraz odnosa i cijele veze. Ne čudi stoga što je na Instagramov account nazvan The Way We Met (Tako smo se upoznali) nakačeno više od 250.000 sljedbenika koji redovito prate priče i fotografije stvarnih parova koji pričaju o romantičnim upoznavanjima, prvim susretima i ljubavima na prvi pogled. Možda ga i vi pratite, ali – jeste li među onim koji objavljuju?

Bez stida, molimo!

Valja se uvijek prisjetiti da je, ne tako davno, mladi karizmatični frajer proizveo koloplet filozofskih nadmudrivanja s vrlo zgodnom djevojkom kako bi s njome ostvario prvi kontakt. Slatko, zar ne? Možda bi bilo da nije riječ o Charlesu Mansonu, kriminalcu kojeg je proganjala policija iz pola Amerike, a ona je postala jedna od njegovih odanih sljedbenica. Prvi romantični susreti na završavaju uvijek lijepo, pa zašto bismo onda pridavali toliku važnost pričama o počecima ljubavi? Uostalom, živimo u doba kad 38 posto samaca partnere upoznaje online, kako je to pokazalo nedavno istraživanje, i stvarno nema razloga da zbog toga budemo postiđeni.

dfdfdfdf

“Svi smo mi robovi bajkovitih priča o početku ljubavi”, kaže dr. Ty Tashiro u svojoj knjizi “The Science of Happily Ever After”. “Od najranijeg djetinjstva slušamo takve priče, pa ne čudi što u poznijoj dobi, kad sazremo, nastojimo oponašati i uskladiti naše doživljaje tako da se uklope u kulturalni narativ koji su nam usadili bajkama, ljubavnim romanima i romantičnim tinejdžerskim komedijama.”

Takve je priče u suvremeno doba teško pronaći, a još ih je teže ostvariti. Možda su se naši djedovi i bake upoznali kad je on prodavao novine na ulici, a ona nosila povrće s tržnice. Možda su naše mame i tate pronašli zajednički jezik razmjenjujući audiokazete s rijetko dostupnom glazbom dok su išli na tečajeve osposobljavanja za kompjutore, u njihovo mlado doba gotovo nepoznatog uređaja. Ali mi? Mi smo generacija koja će svojim unucima pričati priče poput: Vidjela sam njegov profil na kojem je stajalo da je visok 192 cm, što me oduševilo jer sam bila viša od većine dečki u svojoj generaciji. Ili nešto takvo, ali svakako povezano s profilima. U doba kad se sve događa na osnovi jedne fotografije lica, na temelju koje zaključujemo zanima li nas netko ili ne, stvari su – da to kažemo eufemistički – malo manje romantične.

“Nekada je ljudima bilo neugodno priznati da su se upoznali u kafiću ili na tulumu za samce, kakvi su se znali organizirati”, piše Daniel Jones u svojoj knjizi “Love Illuminated”. “Ali to je bio Tinder za naše roditelje. Danas bi upoznavanje u baru bila vrlo romantična priča na kojoj bi vam zavidjele sve prijateljice.”

Kako se nositi s vašom pričom? Pa kao i većina ljudi – izmislite neku bolju, samo malo poboljšajte svoju ili sve pretvoriti u humoresku. “Moja je djevojka frendovima ispričala da smo se sreli na tečaju Biblije. A onda smo dodali – ma jok, našli smo se na Tinderu! Na što su se svi nasmijali – bilo im je prihvatljivije da se služimo Tinderom nego da proučavamo Bibliju”, kaže Damir (29), koji je u vezi s Anom (26) nešto više od godinu dana.

“Dečka sam upoznao na Grindru, ali Grindr zvuči tako promiskuitetno da smo svima rekli kako smo se povezali preko OkCupida”, kaže John (32), koji misli da bi mu njegovi gay frendovi vezu smatrali krajnje bezveznom kad bi znali da je započeta preko aplikacije slavne po ekspresnom nalaženju seksualnih partnera za samo jedan seks, najviše jednu noć.

No postoji i dobra vijest: jednom kad se nađete pred svojim unucima i počnete im prepričavati svoju ljubavnu storiju, današnji načini upoznavanja zvučat će mnogo šarmantnije nego što će zvučati oni vaših unuka, vjerojatno zapetljanih u hologramske tehnologije. Uz to, kao i većina životnih priča, i vaše je upoznavanje toliko dobro i zanimljivo – i romantično – koliko ga takvim opišete.

Nema više junk fooda

Vjerujete li da je vaša priča ljubavna i vrijedna prepričavanja, vjerovat će i ostali. Primjerice, Angelina, djevojka u dvadesetima, obično je svoju kratku priču potiho prepričala i s dosta nelagode: “Upoznali smo se preko OkCupida.” A onda je pronašla i neke zanimljive detalje u tom upoznavanju. “Nakon prvog susreta poslao mi je poruku da prestanem jesti toliko junk fooda – on dobro kuha i spreman je kuhati i za mene. Bio je to početak naše ljubavi prožete finim okusima”, priča danas.

Umjesto da govorite kako ste se upoznali preko neke aplikacije, razmislite o trenutku kada je stvarni život zamijenio dopisivanje i oboje vas priveo sretnoj vezi (ili sretnom braku). Prisjetite se neke njegove slatke geste, prvog restorana u koji ste otišli ili mjesta na kojem ste se susreli. To su detalji koji će vašu priču učiniti svakome zanimljivom i uzbudljivom. Pa i njegovo čačkanje po različitim aplikacijama na kojima je tražio vaš profil može biti romantično – jer ako je netko tako uporan da po bespućima cyberspacea pronalazi vaše fotografije, tko ste vi da se odupirete sudbini.

“Nisu sve priče o upoznavanju lijepe samo zato što su se dogodile, nego zato što su jedinstvene. Svaka priča ima nešto svoje, nešto posebno – poanta je shvatiti te detalje i već će vam se činiti uzbudljivijom i vrednijom prepričavanja frendicama”, kaže Romana (27), koja se prije nekoliko dana udala za dečka kojeg je pronašla – a kako drukčije? – preko aplikacije.

I na kraju, budimo realni: nije važno kako smo se upoznali – važno je da jesmo. 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj