Ljubavne lekcije kojima su nas poučili filozofi

17/06/2013

Iako su bili veliki mislioci i pametni i mudri ljudi, ljubavni odnosi im nisu bili jača strana. Donosimo lekcije koje možemo naučiti iz života četvorice velikih filozofa!

Lav Tolstoj

Prije nego su on i njegova zaručnica Sophia Andreevna Behrs izrekli vjenčane zavjete, autor Rata i mira pokazao joj je svoj dnevnik. Na dan njihovog vjenčanja. Iako se vjenčanje ipak dogodilo, Sophia je ostala šokirana njegovom promiskuitetnom prošlošću koja je uključivala brojne prostitutke i spolne bolesti te njegovim homoseksualnim fantazijama. Proplakala je cijelu ceremoniju i kako je sama nakon mnogo godina rekla, nikada se zapravo nije oporavila od šoka.

Pouka: Iskrenost i povjerenje su jako bitni za vezu, pogotovo za brak. No svejedno, čini nam se da je on ipak malčice pretjerao.

Martin Heidegger

Unatoč braku, Heidegger je kao profesor često koristio svoj položaj kako bi imao afere sa svojim studenticama. ''Nikada te neću moći zvati svojom, ali od sada pa nadalje, ti pripadaš mome životu'', napisao je svojoj 18-godišnjoj učenici Hannah Arendt nakon što je vodio ljubav s njom u šumi u blizini svog ureda. Martinova žena nije bila jedina prepreka njihovoj vezi - Hannah je bila Židovka, a Martin zagriženi nacist. Iako je njihova romansa prestala nakon što joj je Martin 1933. pomogao da pobjegne iz zemlje, ona ga je uvijek branila kada ga se prozivalo zbog nacizma te je tvrdila kako je upravo on ljubav njezinog života. A on je do svoje smrti ostao u braku sa svojom ženom.

Pouka: Ako je oženjen i kaže vam da nikada neće ostaviti svoju ženu zbog vas, vjerujte mu! I nemojte ulaziti u vezu s profesorom! Niti s oženjenim muškarcem! Niti s okorjelim nacistom!

Denis Diderot

Budući je za život zarađivao kao pisac u 18-om stoljeću u Francuskoj, Diderot nije zarađivao mnogo. Kad god su ga njegovi prijatelji zvali u izlazak u grad, odbijao je sa sobom povesti svoju ženu. Njegovo opravdanje je bilo da je preskupo da oboje izlaze u skupe restorane. I tako je narednih 40 godina gospođa Diderot sjedila u kući, jela suhi kruh i odgajala njihovu kćer dok je njezin suprug odlazio u izlaske i njihovu ušteđevinu trošio na svoje ljubavnice.

Pouka: Kanite se frajera koji vas isključuju iz svog života pod glupim izlikama!

Bertrand Russell

U svojem djelu 'Brak i moral', idealist Russell kritizirao je razvod, tumačeći ga kao put ka propasti društva. Jedno 3 razvoda i 40 godina kasnije, promjenio je mišljenje. ''Doista ne znam što danas mislim o braku'', rekao je. ''Možda razvodi uzrokuju manje nesreće od bilo kojeg drugog sustava.'' Posljednji i četvrti put oženio se u 80-oj godini života.

Pouka: Nikad ne reci nikad! I nemojte ulijetati u brak ako niste sigurni da volite svog partnera i da želite s njim provesti ostatak života.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj