Zaboravite na '50 nijansi sive': Kako sadista pretvoriti u romantičara i ostale probleme 'normalnih ljudi' riješite uz pomoć nove hit knjige

05/02/2021

Zaboravite “Pedeset nijansi sive”, stigao je prijevod knjige “Normalni ljudi” Sally Rooney, irske hit-autorice za milenijalce, po kojoj je snimljena i istoimena serija, a koji izvrsno ulazi u bit submisivnih odnosa i ljubavi bez granica

Da je iznimno teško biti star, a tako mlad, znaju svi koji su pozorno pratili na satu hrvatskog i čitali Tina Ujevića. No kako je teško biti mlad i ostati iole normalan u današnje doba nitko ne zna bolje od 30-godišnje irske spisateljice Sally Rooney koja se specijalizirala za tegobe milenijalaca – gubitak smisla života, osjećaj beznađa i tjeskoba, ovisnost o društvenim mrežama i skalama popularnosti, brutalna tržišna ekonomija, fragilnost ljubavi... U svojoj prvoj knjizi “Normalni ljudi” Sally opisuje nenormalan odnos između Marianne i Connela – od prvog susreta u srednjoj, kada je ona bila iznimno pametna, ali i velika čudakinja s kojom se nitko “normalan” ne druži, a on najpopularniji sportaš u gradu do odlaska na faks, kada se situacija okreće naglavačke. Naime, ona postaje najcool cura u Dublinu, a on se bori sa strahom od izlaska na tržište (čitajte: stvarnog života).

v

U tih nekoliko godina dvoje glavnih junaka proživjeli su sve faze ljubavi – prvi poljubac, prvi seks, prva svađa, težak prekid i sve varijante vezivanja. Tajna veza? Ček. Cura i dečko? Ček. Prijatelji s povlasticama? Ček. Samo prijatelji koji dijele najprljavije spoznaje? Ček. Kao da su na tih oko 250 stranica prošli sve moguće forme vezivanja i greške o kojima godinama piše i Cosmo, a koje su neizostavan dio svakog odrastanja, da ne kažemo kafkijanskih preobrazbi. No činjenica je da, ma kakvu vezu birali, uvijek su ostali duboko povezani, bliski te svjesni da nikada više neće naći nekoga tko ih tako dobro poznaje i razumije. Pa, u čemu je onda problem, pitat ćete se. U tome što ne mogu zajedno, a ne mogu ni jedno bez drugoga?

profimedia-0518179303

Sado-mazo igrice

“Daj na početku romana muškarcu i ženi koji se jako vole neku prepreku koju trebaju svladati, tipa da kopaju tunel, i kladimo se da će čitatelj gutati knjigu kako bi doznao rasplet – jesu li se našli ili ne. Tako je nekako Ante Tomić sažeo recept za dobar ljubavni roman. Pogađate, i Sally ga je upotrijebila, no u njezinu se romanu tunel zove – unutarnja nesigurnost, oštećenost ili sumnja da glavni junaci zaslužuju ljubav. Stoga i glavna junakinja, nakon što prekine sa svojom prvom ljubavi, ima potrebu za vezama s dečkima prema kojima baš ništa ne osjeća ili upuštati se u perverzne igrice s novim partnerima koje moli da je tuku, vežu i omalovažavaju.

No za razliku od romana “Pedeset nijansi sive” koji ostaje na površini opisujući sadomazohistički odnos, želeći napaliti ili šokirati čitatelje, Sally Rooney ulazi duboko pod kožu glavnih junaka, opisuje njihove disfunkcionalne obitelji, rane od odrastanja, sumnje, otuđivanja, disocijacije te bolno iskreno razlaže tu želju za potpunim predavanjem drugom, koja je ponekad tako imanentna ljubavnoj predaji i koja zauvijek mijenja pojedinca.

Sally Rooney

Kako sadista pretvoriti u romantičara

Da, ljubav boli, to znamo svi, ponekad nepodnošljivo, no čini se da je ta bol još veća u 21. stoljeću, kada smo postali itekako svjesni (hvala društvenim mrežama) da smo tako lako zamjenjivi, kaže i Eva Illouz, autorica knjiga “Zašto ljubav boli” i “Hard-core romansa”. Zato se možda i stvorila potreba za isprobavanjem sado‑mazo igrica. U odnosu na naše intimne veze u stvarnom životu upravo se te perverzne igrice čine kao prava kamilica jer sva bol može prestati čim izgovorite sigurnosnu riječ. No za razliku od “Pedeset nijansi sive” koja je poput neke uvrnute bajke ispunjavala našu nerealnu želju - kako sadista pretvoriti u romantičara, ova knjiga nudi jedan drugi važan odgovor. Ma koliko mi neliječeni ovisnici o romantici navijali za ovu disfunkcionalnu ljubav, učimo kako ponajprije ponovno zavoljeti samog sebe. I prihvatiti svim srcem svoju nenormalnost koja nas čini tako jedinstvenima, ranjivima i nadasve vrijednima.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj