Kako se dečki nose s ljubavnim svađama

09/05/2018

Iako mrze čitati uputstva za slaganje namještaja, radije bi proveli sat vremena proučavajući sastavljanje ormara negoli 15 minuta u verbalnom okršaju sa svojom djevojkom. Evo zašto!

Nema tog "vijka" koji im toliko može probiti mozak kao ženski jezik, tvrde frajeri. Da bi izbjegli stres koji je povezan sa svađom, u stanju su mjesecima potiskivati nezadovoljstvo.

"Mrzim te rasprave jer ona uvijek počne vikati. Ili plakati. Ili mi davati nekakve ultimatume". Više nego jednom čuli smo ovaj argument od svojih muških prijatelja, bivših dečki, pa čak i vlastitih očeva. John Gray, autor knjige "Muškarci su s Marsa, žene su s Venere" kaće da se muškarac pred kojim je emotivni problem ponaša kao političar u hladnom ratu. Odbija svaki oblik komunikacije s "neprijateljem" i trudi se zadržati status quo.

Zašto? Zato što, znanstveno je dokazano, tijekom svađe doživljava stres mnogo jači od onog koji doživljavaju žene.

Muški mozak pod stresom funkcionira tako da mu se smanjuje sposobnost za empatiju, pa postaju hladniji, pokazuju malo sućuti i fokusirani su na svoju "obranu". U svađama se često ponavlja isti obrazac: žena pokrene raspravu ali umjesto da specificira problem i fokusira se na njega, širi temu i muškarcu se počinje činiti da ona nije zadovoljna ničim što on radi. Žena povisuje ton u želji da ju on čuje, njega "to motivira" da ju potpuno prestane slušati. Optužbe u njemu bude osjećaj manje vrijednosti protiv kojeg se ima potrebu obraniti, pa partnericu počinje doživljavati kao neprijateljicu.

Kako umanjiti negativne emocije tijekom rasprava? Ne povisujte ton dok pričate s njim, držite se teme, saslušajte ga. I nikad ne upotrebljavajte riječi "uvijek" i "nikad". 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj