Jeste li spremni za brak?

06/05/2013

Ludo ste zaljubljeni, ali mislite li da ste zaista spremni reći 'uzimam'? Evo što kažu stručnjaci.

Stručnjakinja za odnose Dr. Dina McMillan spominje slijedeće znakove koji ukazuju da ste spremni za brak.

Zajedno ste najmanje godinu dana i želite provesti ostatak života s tom osobom. Da li vas pomisao na to da ćete provesti ostatak svog života s njim guši? Ako da, niste spremni.
Imali ste poteškoće kroz koje ste prošli zajedno. Bit će puno prepreka u vašem zajedničkom životu i naravno da želite biti sigurni da ih možete prebroditi zajedno.

Pričali ste o važnim životnim pitanjima. Ne želite se probuditi jedno jutro i shvatiti da on ne želi djecu ili želi da se preselite na Sibir, zar ne? Morate biti sigurni da ste pretresli sva važna pitanja – želite li djecu i kada, koji su vam planovi za budućnost i gdje želite živjeti.

Obitelj i prijatelji nisu raspisali potragu za vama. Ako ste prekinuli veze s vašim prijateljima i obitelji, onda biste mogli ući u brak bez njihove podrške. U životu će vam trebati i druge osobe osim vašeg partnera i zato provodite dovoljno vremena i s prijateljima i obitelji.

Stručnjak za odnose i psiholog Jo Lamble kaže da je brak dobra ideja ako:
Imate neke zajedničke interese. To je zajednički nazivnik u uspješnim brakovima. Daje vam nešto što vas povezuje, bilo da vježbate zajedno, posjećujete muzeje ili plešete.
Vaši individualni snovi i ciljevi su kompatibilni. Ako vi sanjate o životu u gradu i karijeri izvršne direktorice, a on sanja o mirnom životu na farmi, kako ćete se prilagoditi jedno drugome? Morate biti sigurni da ste oboje na istoj valnoj duljini.

Proveli ste dovoljno vremena zajedno i naučili prihvatiti mane jedno drugog. Ako vam on i dalje izgleda kao savršen muškarac, onda ga ne poznajete dovoljno.

Upoznali ste jedno drugo s prijateljima i obitelji i dobro se slažete. Obitelj i prijatelji su važni i želite biti sugurni da se dobro slažete s njima. Ako je jako povezan sa svojom obitelji, a vi ih ne možete podnijeti, to će kasnije biti glavni izvor sukoba – i isto vrijedi i za vašu obitelji i prijatelje.

Odavno ste preboljeli sve bivše. Ovo nije potrebno posebno objašnjavati.

Spremni ste učiniti bilo što kako bi veza uspjela. Početak može biti lagan, ali istina je da će u nekon trenutku biti teško. Sve veze zahtijevaju trud i ulaganje i morate biti spremni i na teške trenutke.

Razmislite ponovno o ideji braka ako:
Maštate o vjenčanju, ali niste niti trenutak zastali i razmislili o tome kako bi brak trebao izgledati.

Zaprosio vas je jako rano na početku veze, prije nego ste uopće imali šansu upoznati dobro jedno drugo.

Previše ste različiti. Ne dijelite jedanke vrijednosti, uvjerenja ili ciljeve. Za sada možda vrijedi ono da se suprotnosti privlače, ali ako nemate ništa zajedničko, što će vas držati zajedno?

Želite se vjenčati zato jer ste došli u određene godine ili zato jer su se sve vaše prijateljice udale.

Tješite se da ako ne uspije, da se uvijek možete razvesti. Ulaziti u brak s idejom da ćete se lako rastati ako zagusti znači da još niste spremni reći 'uzimam'.

Foto: Thinkstock

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj