Izvucite se iz ljubavnog limba

08/01/2016

Komunikacija je ključan dio svake uspješne veze, a prije ili poslije naći ćemo se na životnoj prekretnici pitajući se: “A što sad?”

Sjetite se kad ste posljednji put, ispunjavajući neki formular, morali zaokružiti svoj status. Znate kako je to pojednostavljeno napravljeno – trebate odgovoriti jeste li udani, solo, rastavljeni... No nije bilo ponuđeno “razmišljamo o tome da počnemo živjeti skupa, ali još nismo sigurni” ili “bili smo na samo nekoliko dejtova i uopće mi nije jasno jesmo li skupa”.

Pomirite se s tim – stvarni život se ne uklapa u jasno određene kućice koje je lako zaokružiti. Potpuno je normalno da se parovi ponekad nađu u ljubavnom limbu u kojem veza ne ide ni naprijed ni natrag, nego je zapela u jednoj točki. Oko 80 posto parova u nekom se trenutku u životu to dogodi, a više od polovine njih uspjet će napraviti korak koji će pomaknuti vezu na novu razinu. 

Bilo da morate definirati u kojoj ste fazi veze ili jeste li uopće u vezi ili ste možda odlučili razgovarati o podizanju te veze na višu razinu, suočeni ste s jednim od ključnih pitanja za odnos na koja ćete kad-tad morati pronaći odgovor. Ponekad se čini da je zauvijek lakše zaobilaziti važna pitanja ili se jednostavno praviti da ona ne postoje, no neće proći previše vremena prije nego što ćete oboje shvatiti da život u “vezi koja je praktički veza, ali ne službeno” i nije najpraktičnija na svijetu. 

Jesmo li spremni na zajednički život? Imamo li jednake planove za budućnost? Imamo li uopće budućnost? Takva pitanja zahtijevaju jasne odgovore, a ako ih još nemate, to ne znači da vašoj vezi prijeti opasnost. Upravo suprotno – to znači da je vaša veza dovoljno zrela i spremna za novu, višu razinu. Znate, nitko ne dolazi na prvi spoj s unaprijed zadanom listom svojih ciljeva i svi parovi to rješavaju svojim tempom. 

Pronađite svoj ritam i raščistite stvari. Ako vi želite štedjeti za stan, a vaš dečko za putovanja oko svijeta, prije ili poslije bi vam se mogao dogoditi sukob gigantskih razmjera. Morate znati što oboje želite, a to možete doznati samo na jedan način – pričajući o tome. 

Nezaobilazan razgovor – “Što smo mi?” 

Izašli ste na nekoliko spojeva, viđate se gotovo svaki dan, šalje vam poruke za laku noć i dobro jutro, ali niste razgovarali o svom statusu i nemate pojma kako ga predstaviti prijateljima. 

KAKO SE IZVUĆI IZ LIMBA? Bez obzira na to što ljudi kažu, etikete su važne jer zahvaljujući njima možete doznati idete li vas dvoje u istome smjeru. Iako možda i nije najbolja ideja prvi spoj završiti promjenom ljubavnog statusa na Facebooku, nema ništa loše u tome da nakon prvih nekoliko tjedana želite podijeliti svoje osjećaje i namjere. Ako vam se direktno pitanje poput “Jesmo li mi u vezi?” čini zastrašujućim, razgovor možete početi izjavom: “Voljela bih da znaš kako mi je s tobom jako lijepo i da se ne viđam ni s kim drugim.” S druge strane, nitko vas neće osuđivati ako odlučite uživati u neobaveznom druženju – važno je znati da jednako razmišljate. Naposljetku, nitko ne želi biti u vezi u kojoj ste vi njegova djevojka za srijedu, a vi u glavi već isprobavate vjenčanice.

Razgovor “Moj novac je i tvoj novac. ili?” 

Novac je, prema mišljenju mnogih stručnjaka, prvi i najveći uzrok svađa u vezi. Jednom ćete se morati suočiti s činjenicom da zajednička putovanja, kupnje namirnica ili plaćanje računa iziskuju određeni sporazum, pregovore ili kompromis. 

KAKO SE IZVUĆI IZ LIMBA? U idealnom svijetu oboje biste o novcu razmišljali na isti način, zarađivali istu količinu novca i imali iste potrošačke navike. Nažalost, takvi bajkoviti slučajevi su rijetki i morat ćete pronaći način koji će savršeno odgovarati vašim mogućnostima. 

Iako možda nećete imati potrebu raspravljati o iznosu njegove plaće ili otvaranju zajedničkog računa nakon nekoliko izlazaka, s ovim ćete se razgovorom vjerojatno morati suočiti u trenutku kad se odlučite na zajedničko putovanje ili suživot. 

Budući da je riječ o osjetljivoj temi koja bi za njega mogla biti poprilično neugodna, razgovor o novcu počnite idejom o zajedničkom budžetu. Ne zaboravite da je i ta tema bezbolnija u obliku dogovora, a ignorirate li je predugo, mogla bi ozbiljno naštetiti vašoj vezi.

Razgovor o “zajedničkom životu” 

Znate li onu polaganu, suptilnu selidbu koja počne ostavljanjem vašeg donjeg rublja u njegovu stanu, zatim kupnjom četkice za zube, a naposljetku i izradom vlastitog ključa? 

KAKO SE IZVUĆI IZ LIMBA? Činjenica je da svaka veza dođe u fazu kad u njegovu ormaru imate više stvari nego u svom (ili obrnuto) i to je sasvim u redu – dok on ne pobjegne glavom bez obzira. 

Iako volimo vjerovati da partner razmišlja jednako kao i mi pa mislimo da razgovor nije potreban, nedostatak komunikacije mogao bi vas dovesti u poprilično nezgodnu situaciju. Naravno, primijetite li da sve više vremena provodite u jednom stanu, a u vezi ste već dulje, sljedeći bi se logičan korak mogao lagano početi nametati. Pristupite temi kao ideji – dajte mu do znanja da vam je ideja o zajedničkom životu vrlo ugodna i ponudite mu nekoliko argumenata zbog kojih mislite da bi taj korak bio promišljen i zdrav.  

Razgovor “Ovo mi užasno smeta”  

Prvih nekoliko mjeseci veze pravi je život u oblacima. On je tako zgodan, romantičan, šarmantan, duhovit i jednostavno ne postoji nijedan dio njega koji ne volite. A njegove mane? Nema ih. Činjenica je da prvu godinu možda nećete primijetiti baš ništa što bi u vašoj vezi moglo stvoriti probleme. No kad-tad pojavit će se nešto što će vas izluđivati. Možda je trom kad je riječ o kućanskim poslovima, možda svaki vikend radije provodi u društvu svojih ludih prijatelja i alkohola, no izbjegavanje razgovora o tome završit će raspadom sistema. 

KAKO SE IZVUĆI IZ LIMBA? Srećom, uspješne veze ne poznaju nerješive probleme, a vi znate da ni vi ni on niste savršeni. Zato, recite mu što vas muči. Kako ne bi imao dojam da ga napadate, razgovarajte o tome kao o zajedničkom problemu i ne zaboravite mu reći da ste i vi spremni poraditi na nečemu što njemu smeta kod vas. 

Faza – Ultimatum

Postoji nekoliko pitanja za koja ne postoji idealan tajming. Iako na prvom dejtu nije poželjan razgovor o tome kako će vam se zvati sin, važne teme poput braka ili djece mogle bi iskrsnuti u bilo kojem trenutku. 

KAKO SE IZVUĆI IZ LIMBA? Rijetko ćete biti u situaciji da ovakve razgovore morate inicirati kao temu koja se mora riješiti tog trenutka. Mnogi parovi kažu da su takve razgovore u vezama imali relativno rano – kao nešto što će se dogoditi “jednog dana”. 

Smatrate li se osobom koja za svoju budućnost ima jasno određene planove, bilo bi dobro o tome razgovarati u ranijim fazama veze kako biste bili sigurni da vaša veza neće biti razorena potpuno različitim planovima za budućnost. Vi možda ne vidite nikakav smisao u braku, a on ne želi imati svoju djecu. Postoji li išta što bi trenutačno moglo razoriti vezu, možda je bolje o tome razgovarati kad primijetite da o nekim temama razmišljate potpuno drukčije. Ako za vas ne postoji život u kojem niste okruženi djecom, možda on nije prava osoba za vas. To saznanje bit će puno bezbolnije prije zajedničkog useljenja, nego dva dana nakon sudbonosnog “da”.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj