Financijski vodič za parove - 3 najveća razloga za svađe

19/02/2018

Jedan od najčešćih razloga za svađu u dugim vezama je - novac. Postoje tri financijska izazova koji vaš odnos mogu dovesti u krizu. Evo koja!

Izazov 1: Jedna strana pretjerano troši. Potajice unosite vrećice u kuću i skrivate ih na dno ormara, a kad vas vidi u nekoj novoj haljini, uvijek odgovarate isto: "Ovo? Ma to je prastaro, samo dugo nisam nosila!". Ili je možda vaš dečko/ suprug "big spender" koji voli impresionirati ekipu pa uvijek  plaća runde i večere ( a kad mu prigovorite, vadi se na svoju urođenu velikodušnost). Korak broj jedan u rješavanju ovog problema jest priznavanje da on postoji. Tek tada ćete moći zajedno poraditi na promjeni financijskih navika i otkrivanju razloga zbog kojih netko od vas dvoje nije u stanju kontrolirati stanje u svom novčaniku.

Izazov 2: Jedna strana je škrta. Uvijek ste pomalo pod stresom kad se približava godišnji odmor ili nečiji rođendan, čak i kad ste s ekipom na kavi i dođe račun. Vaš dečko se, naime, ponaša kao da ima "kobru u džepu" i rijetko kad posegne za novčanikom. Zbog toga vam je često neugodno pa vi plaćate. Prekinite s tim običajem i recite mu kako se osjećate. Naravno da ćete vi "potegnuti" rundu češće ako je on trenutno bez posla. No ako je jedini razlog njegova škrtost, onda to naprosto nije dovoljno dobar izgovor!

Izazov 3: Jedna strana puno više zarađuje. Veliki nesrazmjer u plaćama može biti problem. Vaš dečko razađuje puno više od vas pa je na sebe preuzeo plaćanje zajedničkih putovanja i godišnjih odmora, ali zato misli da ima pravo sam odlučivati o destinaciji? Ili vi zarađujete više zbog čega ga u svađi znati "podbosti"? Volite li nekog, ne želite da se ta osoba osjeća loše. Najvažnije je da se nitko u vezi ne osjeća iskorištavano ili podcjenjivano.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj