Dobro došli u doba digitalnih sudara

07/05/2014

Facebook, Twitter, dejting sajtovi, deseci aplikacija za pronalaženje partnera, SMS‑ovi, chatovi, videopozivi, ali i klasični stari seksi telefonski razgovori... Slobodne djevojke (i frajeri) postale su tragačice u vječnoj nadi za boljim, a zbog previše mogućnosti i potpune odsutnosti koncentracije najbolje stvari nerijetko promaknu

Čini se da će Ana* večeras na spoj. Jedino je pitanje – s kim? Možda to bude Nikola, koji ju je prošli tjedan dovezao kući iz novog wine bara u Zagrebu, a možda Tomislav s kojim se upoznala prošlog tjedna tijekom eventa koji je organizirala njezina tvrtka. A možda to bude neki od 11 (da, 11!) frajera s kojima tweeta, razmjenjuje SMS-ove, mailove, komunicira na Facebooku i na jednoj od mreža za pronalaženje partnera.

“Jedanaest mi je vrhunac, a najlošiji mi je rezultat bio tri frajera istodobno. Ali mislim da je šest optimalna brojka”, kaže ova slatka plavuša koja za život zarađuje kao PR menadžerica. Da budemo jasniji, govori o najoptimalnijoj brojci frajera s kojima može multitaskati u bilo kojem trenutku. (Svi vi koji ste pomisli na seks – sram vas bilo!)

“No imam svoja pravila”, kaže ova 34-godišnjakinja te napominje da, unatoč prividnoj raskalašenosti, nikada “ne petlja ozbiljno” s više njih nego samo s jednim. “Primjerice, planirala sam otići na večeru s dečkom koji mi se već dulje sviđa, ali onda je neki drugi, koji mi se činio zanimljivijim, poslao poruku i pitao hoću li s njim na piće. I pristala sam. Ja istražujem – nazovimo to tako, ali izlazim s onim koji mi može ponuditi što mi je važno. Čini mi se sasvim u redu da jednog frajera zamijenim drugim – uvijek se u životu pojavi netko novi tko je bolji od prethodnog.”

Tako to ide u ovom vremenu koje će ostati upamćeno po površnim dejtovima. Bilo to dobro ili loše, činjenica je da se, dok se na našim ekranima frajeri izmjenjuju brzinom narudžbi u fast foodu, sve teže fokusiramo na jednu osobu. Dovoljno je u neku aplikaciju na smartphoneu unijeti poštanski broj, a sve ostalo prepušteno je ne sudbini, nego našem vlastitom nahođenju. Facebook, Twitter, mobilne verzije dejting sajtova, deseci aplikacija za pronalaženje partnera, SMS-ovi, chatovi, videopozivi, ali i klasični stari seksi telefonski razgovori – sve to slobodnu djevojku (ali i slobodnog frajera) pretvara u tragačicu koja se uvijek nada boljem, što joj zbog niza mogućnosti i potpune odsutnosti koncentracije nerijetko promakne. Seksolozi se slažu da prvi spoj više nema onu vrijednost kakvu je imao nekada. Ljudi se ponašaju kao podivljali automobili – sudaraju se pa s manjim ili većim oštećenjima kreću novim cestama. Tehnologija je potpuno promijenila pristup intimnom životu. Danas postoji toliko mogućnosti za pronalazak srodne duše pa više nema nekadašnjeg pritiska da pristanete na “popravni” drugi dejt, a kamoli na dugotrajnu vezu.

U engleskom rječniku smišljena je nova kratica – ADD (attention deficit dating) koja označava nepažljive spojeve. Sonja je jedna od ADD osoba. Mlada brend menadžerica u uglednoj tvrtki gotovo uvijek ima na raspolaganju tri potencijalna frajera, a njihov uspjeh ili propast (što znači da će biti zamijenjen novim kandidatom) ovisi o tome koliko se u tom trenutku uklapaju u njezinu verziju poželjnog frajera. “Ne javi li mi se nekoliko dana, odem na neku društvenu mrežu i nađem novoga”, kaže Sonja. Najveći joj je problem što im ne pamti imena pa u mobitelu ima četvoricu zapisane kao Mislav Facebook. Da bi izbjegla zabune, dodala je još poneku riječ (jedan je Visoki, drugi Crnokos...), ali ne pada joj na pamet baviti se njihovim prezimenima. “Naravno da mi sve to stvara zbrku i ponekad ne znam s kim se dopisujem, ali vjerujem da i oni imaju isti problem.”

yI dok se Sonja nalazi na piću sa svima njima, Ana (ona s početka priče) mnogo je izbirljivija. Za nju ne postoji loš prvi dojam koji će biti popravljen na drugom dejtu pa potom prerasti u brak koji će trajati do kraja života. Nedavno se našla s nekoliko godina mlađim tipom. Bio je zgodan, ali nije osjetila kemiju i nikad se više nisu čuli.

Možda ovakvo ponašanje izgleda isprazno i hladno, no pravo je pitanje – imamo li vremena na bacanje? Očito nemamo. O tome svjedoče i posebne zatvorene grupe na društvenim mrežama, u kojima djevojke raspravljaju o slobodnim frajerima s kojima su izlazile. Etikete koje im pritom lijepe kreću se od duhovitih do – budimo iskrene – bezobraznih. “Dobar za romantičnu večeru” ili “Savršen frend, ali loš ljubavnik”, “Ne zna promijeniti žarulju” ili “Malo nastran, ali odličan u krevetu” – da, baš kao što su oni nekada procjenjivali naše poprsje ili stražnjicu, tako mi danas opisujemo njih. A sve kako bismo jedna drugoj pomogle da se spasimo promašenih dejtova.

Nekada davno (prije, recimo, dvije godine!) mogle smo doći na dejt s frajerom za kojeg nismo znale da uzgaja začine ili da je odlično rame za plakanje. Morale smo same otkriti kakav je, kakve su mu sklonosti i je li nastran u krevetu. Trošile smo vrijeme na odabir odjeće i manijakalna depiliranja kako bismo ga fascinirale, ali danas smo svega toga pošteđene: naše “digitalne sestrice” otkrit će i najsitnije detalje o frajeru s kojim smo prije pola sata započele slučajan chat.

Je li to dobro ili loše? Pa nitko neće ostaviti dijete na čuvanje nepoznatoj osobi, uvijek ćete od bebisiterice tražiti njezine preporuke. Zašto biste se onda prepustile frajeru bez preporuka ili – još gore – s lošim preporukama? “Bolje je znati što vas čeka prije nego što se nađete u krevetu s gorilom”, kaže Ana pa nakon stanke dodaje: “A frendice su me poštedjele i nekoliko loših veza.”

Chat lijevo, mail desno, refresh prvi put, refresh drugi put... Utječe li takvo dejtanje na naše osjećaje, čini li nas robotima neosjetljivima za romantiku? Rezultat je suprotan od onoga što biste očekivali. U nove susrete danas krećemo sa sviješću da su manje važni – iza prvog ugla ionako se krije nova prilika pa ne bude li taj dobar, naći ćemo novog frajera.

No naše sugovornice priznaju da su izlasci s gomilom frajera ustvari loši. Umjesto da se prepuste i zabave, postale su šašave znanstvenice koje dečke pretvaraju u kompjutorske Frankensteine: od jednoga bi uzele usne, od drugoga prsa, treći ima lijepe ruke, četvrti je intelektualno sposoban, a peti romantičan... I tako stvorimo idealnog frajera koji u stvarnosti ne da ne postoji, nego je nemoguć – on je stepfordski suprug digitalnog doba. 

Za neke solerice ADD dejtanje je vrsta obrambenog mehanizma, pogotovo kad shvate da onaj kojeg simpatiziraju ne osjeća isto prema njima. No unatoč brojnim susretima u kojima su emocije bile sasvim isključene, Ani je jedan “slomio srce”. Jedan frajer s njezina “menija” predložio je da provedu vikend zajedno. Već je imala spakirane kofere kad ju je u petak pretkraj radnog vremena nazvao da mu je iskrsnulo nešto na poslu. Ana se rasplakala... Tuga ipak nije bila dugog vijeka. “Zašto bih dva dana sjedila u krevetu i plakala? To samo znači da sam propustila neku drugu priliku. Vrlo brzo sam se zbrojila, pogledala koje su moje prednosti i što je on propustio te nastavila dalje.” 

yMaja, 25-godišnja ADD dejterica, ne krije da joj je takav način života najbolji obrambeni mehanizam. “Bio je četvrtak kad sam se našla s frajerom koji je po svemu bio odličan, bez ijedne zamjerke. To je bio jedan od onih trenutaka kad počneš razmišljati kakvo bi vam bilo vjenčanje i kakvu bi haljinu odjenula, ali shvatila sam da ne želim dopustiti mogućnost da mi slomi srce. Na brzaka sam završila piće, otišla kući i našla drugog s kojim sam već sutradan izašla. Ne treba se previše nadati – razočarat ćeš se jedino ako se nadaš.”

No ADD dejtanje ne mora podrazumijevati suzdržavanje od ljubavi. Digitalno pronalaženje frajera često je dobar početak za žene koje još nisu shvatile što traže od drugog spola. Možda će vam neki frajer slomiti srce, ali i vi ćete slomiti nekoliko njih prije nego što se smirite u stabilnoj vezi. A prije toga ćete iskušati mnoge mogućnosti, što nije loš način za otkrivanje vlastitih želja.

Dijana, 35-godišnja menadžerica u jednoj banci, svoga je dečka upoznala na Iskrici – točnije, frendica joj ga je predložila, a Dijana je umalo odustala od nalaženja s njim. “Divan je, takav je bio na prvom spoju i ostao je jednako drag do danas, ali nisam baš osoba koja se zaljubljuje na prvi pogled, pogotovo ne na piću u petak poslijepodne nakon posla. Naravno da sam nakon prvog susreta s njim otišla na još nekoliko dejtova s drugim frajerima. Nekako mi se činio previše nestvarnim da bih gradila ikakvu sliku budućnosti s njim. Ali kad mi je poslao desetu poruku, a pritome nije pokazao uznemirenost što mu ne odgovaram, nego je uspio biti duhovit i nasmijati me, pristala sam da se ponovno vidimo.” Točnije, pristala je nakon što je sve ispričala frendici, a ona joj je rekla da je luda ako zgodnog frajera koji se zapalio za nju tek tako odbacuje. Drugi je spoj bio ludilo, a ostalo je povijest. 

“U njegovu mobitelu više nisam zabilježena kao Dijana Smeđa Smokvica, a poslije mjesec dana veze pomislili smo kako bi bilo pametno da uništimo svoje profile.” Već su godinu dana u vezi. Zaključak? Internet je super – uz second hand knjige i jeftine podstanarske stanove, neki na njemu pronađu i ljubav svog života.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj