Čari old school dejtanja

04/06/2014

Iliti kako je to izgledalo nekada prije...

Stvari su se, kada je dejtanje u pitanju, znatno promijenile otkad su naše bake ili mame bile mlade. Ma kome lažemo, stvari su se drastično promijenile otkad smo i mi same bile tinejdžerice. No to ne znači da se s nostalgijom ne prisjećamo tih nekadašnjih godina kada su stvari bile nekako uštogljenije, ali na pozitivan način.

Udvaranje

Nekada davno, kada je muškarac htio romantičnu vezu s nekom damom, morao se potruditi oko udvaranja - izvoditi ju na spojeve, na večere, u kino i u šetnje gradom. Danas je udvaranje gotovo potpuno izumrlo i neka mutirana verzija istoga uglavnom se događa online. Danas frajeri i cure jedni drugima šalju poruke, a nakon konstatacije uzajamne privlačnosti, vrlo brzo prelaze na stvar.

 

Stvarna komunikacija

Zamislite da ne postoji Facebook, mail, Instagram, WhatsApp, pa čak ni mobiteli. Kada smo mi bili mladi, mobiteli su se tek pojavili i sms poruke su bile poprilično skupe. U žaru dopisivanja jedan bi se bon bez problema spiskao u jednoj večeri. Zbog čega smo i dalje često pribjegavali flertovanju u četiri oka. A ono je unatoč čestim neugodnim tišinama bilo itekako zanimljivo. I privlačno. Ništa ne može zamijeniti leptiriće u trbuhu dok ga gledate i dok on gleda vas i dok traje to iščekivanje da se nešto dogodi...

 

Poziv na spoj

Iako se i danas cura i frajer nekako uspiju izdogovarati za date, nema više onog old school poziva 'Hoćeš li izaći sa mnom?'. On je imao svoju težinu, frajeri su se znojili dok ga nisu izustili, cure su skakale od sreće kad bi ga čule. Bez ikakvih dvosmislenosti, jedno obično pitanje je značilo sve i točno se znalo što predstavlja. To nije bio poziv na usputno druženje; to je bio jasan znak da se nekome sviđate i da taj netko više od ičega želi provoditi vrijeme s vama.

 

Pisma

Tko se još sjeća pisama? Ne e-mailova, nego baš baš pisama. Nekada se na svakom koraku mogao kupiti paket pisama u kompletu s kuvertama, sva odreda divno dizajniranog papira, često parfumirana. Prvo bismo pažljivo sastavljali pismo i vagali rečenice na običnom papiru istrgnutom iz sredine bilježnice, a zatim bismo sve pažljivo i uredno prepisali na fini papir. Čak i prekidi koji su se objašnjavali u pismima nisu djelovali toliko bolni. Ok, bili su bolni, svaki prekid je bolan. No nekako su bili obzirniji i intimniji nego sms poruke, mailovi ili poruke na post it papiriću.

 

Ples

Sjeća li se još uvijek itko plesa? Dobrog starog plesa, uz ljubavne balade ili senzualne laganice? Danas svi živi po klubovima twerkaju i trljaju se jedni o druge i rade neznamonisamitočnokakobismotonazvali. ''Ples'' danas vam možda odmah stvori želju da se odete poseksati s njim, no nema tog plesa danas koji može zamijeniti stiskanje uz neku laganu pjesmu, dok ga gledate i dok vam trnci od zaljubljenosti kolaju cijelim tijelom. I dok se suzdržavate od fizičkih intimnosti, osim eventualno poljubaca i kojeg dodira. Jer su se nekad takve stvari ostavljale za kasnije i nisu bile za svačije oči.

 

Tempo zbližavanja

Ma kakvi poljupci i barenje i seks na prvom spoju?! Ili drugom? Ili trećem... Nekada su se stvari razvijale puno sporije i sve je teklo svojim tokom. Nakon nekoliko zajedničkih izlazaka i spojeva na red je dolazilo ljubljenje. Prvi poljupci - razigrani, nespretni, sramželjivi. Iskreni... Pa bi onda opet prošlo neko vrijeme dok se i on i ona ne bi okuražili na nešto više od poljubaca i pokojeg dodira. A tek onda, ponovno nakon nekog vremena, bi na red došao i seks. A pripreme za njega su trajale i trajale...

Photo credit: Profimedia

Mia Borčić

Novo

Komentiraj