Bračna matematika - ovo je najbolji trenutak za reći "DA!"

21/12/2016

Ne znamo jeste li već pronašli gospodina Pravog ili ga još tražite, ali znamo nešto drugo – put do sretnog završetka ne krije se u tome da slijedite svoje srce niti da učinite ono što je najbolje za vas.

Naime, ako je vjerovati vašem profesoru iz srednje škole i šačici znanstvenika koja se odlučila pozabaviti temom sretnog završetka, postoji matematička formula za sve, pa i za brak otporan na neuspjeh. Zato zaboravite “gluposti” poput sudbine i spontanosti te se za svoje “sretno do kraja života” prepustite znanstvenim podacima. Naposljetku, postoji li išta romantičnije od statistike?

IDEALNO VRIJEME

Idu li ljubav i brzopletost rame uz rame? Pa ako je vjerovati studijama, definitivno. Istraživanje provedeno na tri tisuće parova objavljeno na stranici Social Science Research Network, koja se bavi znanstvenim istraživanjima u društvenim i humanističkim znanostima, uspjelo je dokazati da doista postoji “savršen tajming”. Naime, parovi bi se za sudbonosno “da” trebali strpjeti tri godine ili, da budemo još precizniji, 1095 dana. Pa, ako vaš odabranik odluči kleknuti prije zadanog vremena, pristojno ga podsjetite na to da odstupa od vašeg precizno određenog životnog plana, čak i ako se oboje osjećate spremno za taj veliki korak. Tako je, zaboravite na puste priče o vjerovanju vlastitim osjećajima. Ako želite bajkovit završetak, počnite planirati vašu treću godišnjicu veze.

PRILIKA ZA VJENČANJE

Ako ste solerica starija od 33 godine ili pak udana žena od 27, okrenite sljedeću stranicu jer za vas nema spasa – tako barem kaže jedan sociolog koji tvrdi da za ulazak u bračnu luku imamo točno četiri godine. Super, zar ne?

U istraživanju objavljenom u Institutu za obiteljske studije pregledani su podaci od 2006. do 2010. godine kako bi se otkrila povezanost između godina u kojima su izrečeni zavjeti i onima u kojima su potpisani papiri za razvod. Rezultati? Parovi koji su se vjenčali između  28. i 32. godine ostali su dulje zajedno. Samo nemojte zaboraviti da se morate upoznati dovoljno rano da do tih godina stignete popuniti i uvjet od tri godine veze.

(NEPOSTOJEĆA) RAZLIKA U GODINAMA

Ok, sad kad znamo koliko godina moramo imati mi, što je s gospodinom Statistički Savršenim? Bojimo se da se vaš izbor sužava  s obzirom na činjenicu da nemate previše mjesta za prilagodbu kad na naplatu dođe vaša razlika u godinama. Zapravo, bilo bi idealno kada biste bili rođeni na isti dan. U ovoj malčice zahtjevnoj formuli statistika tvrdi kako veća razlika u godinama znači i veću šansu da će vaša čvrsta ljubav završiti još čvršćom željom za razvodom.

Da, čak i godina razlike rizik za razvod povećava za tri posto, što nije tako puno u usporedbi s onih 173 posto ako je razlika trideset godina. Odjednom nam je razvod Brangeline potpuno jasan. Šteta što za ove statistike nije znala naša mama jer da jest, mogla nam je pomoći zapisivanjem imena svih muških beba rođenih na naš rođendan.

PRSTEN NA POPUSTU

Ako se slažete s Marilyn Monroe kad je riječ o dijamantima, preskočite ovaj članak, a ako je uz nas ostala još koja osoba kvalificirana za besprijekoran brak, čitajte dalje. Naime, ako želite ostarjeti sa svojim odabranikom, bolje se nadajte da vaš prsten neće konkurirati onom neprežaljenom slavne Kim Kardashian jer, vjerovali ili ne, postoje ljudi koji u simboliku vječnog dijamanta vjeruju kao i u vile i jednoroge – nimalo. Ako je vjerovati njihovim statistikama, žene s prstenima vrijednima oko sto tisuća kuna neće imati jednako blistav brak pa se nadajte da vaš partner
voli uštedjeti. 

Pitate koji je idealan iznos? Skromnih 1500 do 13.700 kuna možda neće zadovoljiti svaku odabranicu, ali će zadovoljiti uvjete ovog istraživanja za uspješan brak. Zato, ako ste mu uspjeli suptilno nametnuti kad bi točno trebao početi pripremati prosidbu, pobrinite se pomoći mu i u izboru prstena ili mu barem natuknuti koliko nula (ne) smije biti vrijedan. Sumnjamo da će mu ta informacija preteško pasti.

VELIČINA JE VAŽNA

A ako ste konačno dočekali svoj veliki dan, nemojte se nadati da znanost i ovdje neće diktirati kako bi on trebao izgledati. Jednadžba za uspješno vjenčanje mogla bi vam biti pravi izazov. Naime, želite li se pobrinuti da sve bude savršeno, budžet za vaše vjenčanje trebao bi biti poprilično nizak, ali ne i broj vaših gostiju. Točnije, idealno vjenčanje trebalo bi okupiti dvjestotinjak gostiju, a budžet ne bi trebao prelaziti 7000 kuna. Voljeli bismo vidjeti izraz lica vašeg organizatora vjenčanja kad mu predložite ideju od tridesetak kuna po glavi. Ma dobro, ne moraju baš svi jesti!

SAVRŠENA FORMULA?

Matematika vam ne ide baš najbolje? Ne brinite se, pomoći ćemo vam. Dakle, idealna formula za savršen, dug i sretan brak je sljedeća: upoznajte se u 27. godini, zajedno proslavite tri rođendana, a onda se pobrinite da vaša veza do 30. bude zabilježena i na papirima. Naravno, to učinite samo ako on dotad uspije pronaći prsten koji opisuje točno koliko vas voli, zadovoljava sve vaše snove i želje, ali ne prelazi 1500 kuna. 

Zatim isplanirajte golemu svadbu s dvjestotinjak najbližih za 7000 kuna. S druge strane, istraživanja potvrđuju da žene dobivaju jednako emocionalno zadovoljstvo i u zajedničkom životu bez braka pa možda bi onda bilo najbolje da ga jednostavno zaboravimo, što vi kažete?

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj