Znanstvenici kažu kako partnera biramo zbog njegove veličine

26/01/2016

Zločestoće jedne, nismo mislili na ONU veličinu...

Znanstvenici su otkrili kako naši geni imaju ulogu u izboru naših partnera, i to oni geni koji su zaslužni za određenje naše visine. Studija objavljena u magazinu 'Genome Biology' nije dala odgovor na pitanje biramo li osobu slične visine našoj isključivo zbog genetike ili i zbog drugih faktora, no da doista biramo osobu koja nam je po visini bliska, to je zaključak do kojega je studija došla.

Studija je analizirala 13068 heteroseksualnih parova, a na temelju podataka koje su prikupili, uvidjeli su kako su partneri često približne visine. Voditelji studije objasnili su kako to nije puka slučajnost već postoje značajni sociološki i biološki razlozi zašto je tome tako. Činjenica da je to tako implicira mnoge stvari. Kao na primjer, zašto je osoba koju smatramo privlačnom osoba koja nam fizički nalikuje? Hoćemo li svoje dobre strane prenijeti i na svoje potomke budući da ih ima i naš partner?

Iako je visina potencijalnog partnera često podsvjesno presuđujući faktor u odabiru, postoje i oni koje izričito privlače upravo suprotnosti pa tako možemo naći primjere izrazito visokih muškaraca koji su u vezi s jako niskim ženama te, nešto rjeđe, visoke žene koje su u vezi s niskim muškarcima. Bilo kako bilo, visina se apsolutno pokazala kao faktor na koji se ugledamo ili za kojim tragamo, a jedino što se razlikuje od osobe do osobe jest sam broj koji nekome odgovara. No sigurno je da taj broj nitko ne zanemaruje samo tako, bilo svjesno, bilo podsvjesno!
Photo credit: Profimedia 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj