Zašto zavođenje nije zločesta riječ

16/01/2019

Kako definirati zavođenje i gdje je granica između flerta i neugodnog "nabacivanja" objašnjava Esther Perel, terapeutkinja za seks i veze

Zbog dugotrajne kulturološke uspavanosti, naše je društvo oštro usredotočeno na odnos prema ženama u svim aspektima. Mnogo je toga rečeno o seksualnom uznemiravanju na radnome mjestu, ali ni približno dovoljno što je (ne)primjereno izvan poslovnog okruženja. Upravo su zato mnogi, kada je o romantici riječ, zbunjeni gdje je granica između zavođenja i uznemiravanja. Kada je riječ o flertu, što se smatra prihvatljivim, a koju se granicu ni slučajno ne smije prijeći? Ukratko, najjednostavniji je odgovor – osjećate li se kao da vam je netko udijelio kompliment, onda vas se zavodi. Osjećate li se poniženo, onda vas se uznemirava. Naravno, u životu nije sve crno-bijelo i ponekad je jako teško razlikovati jasnu granicu. Možda se ponekad ne uspijevate odlučiti osjećate li se polaskano ili uvrijeđeno, ili pak i polaskano i uvrijeđeno istodobno. U takvim slučajevima vodite se ovim uputama kako biste odgonetnuli vlastite emocije.

PREPOZNAJTE ZAVOĐENJE Zavođenje je predivan oblik flerta koji implicira da vas onaj koji vas zavodi cijeni. Zbog njega se možete osjećati slavljeno i čarobno, a zbog mogućnosti daljnjeg razvoja događaja u romantičnom ili seksualnom smjeru, a temeljeno na obostranom pristanku, može i rasplamsati vašu maštu u punom romantičnom potencijalu. Kada se zavodnik ponaša pristojno, osoba koju se zavodi zna da ima pravo i moć reći “ne” u bilo kojem trenutku te zna da će zavodnik tu odluku i poštovati. Pa ako se netko nudi počastiti vas pićem ili predloži večeru, svjestan je da možda neće ići onako kako je zamislio, ali vas neće zbog toga nagovarati da promijenite mišljenje niti će vas ponižavati ako ga odbijete. Pokušao je i nije uspio, ali to nije nešto što će ga obilježiti. Zavođenje je poput plesa. Kako bi ga se smatralo uzbudljivim i seksepilnim, obje strane moraju biti voljne sudjelovati te postupno bivati sve uvučenije u njega i jedno u drugo.

kkjkjk

KRSTARENJE MUTNIM VODAMA Istinsko zavođenje je spora igra, izgubljena i zanemarena tijekom godina zbog takozvanog brzinskog zavođenja tijekom kojega “umjetnici” pokušavaju privući partnera u najbržem mogućem roku. Čak će i oni s najboljim namjerama upasti u ovu zamku jer se naša kultura svela na instantna zadovoljstva. To znači da su romantični aspekti zavođenja svedeni na jeftinu brzinsku analizu jeste li ostvarili pogodak ili na potrebu za odgovorom na pitanje vodi li ovo nečemu, koji najčešće želimo odmah i sada. Zbog toga su mnoge žene danas opravdano skeptične kada nanjuše da netko flertuje s njima. Ta moderna varijanta zavođenja u petoj brzini nerijetko ih ostavlja s osjećajem nelagode zbog načina na koji ih netko pokušava osvojiti te se zbog toga i pitaju jesu li zavedene ili uznemiravane. Osoba koja kreće u “napad” želi pokazati nadmoć i osvojiti osobu, a to kod druge osobe može izazvati gorke osjećaje da je prestrašena, zastrašena, ulovljena u zamku ili da će, pokuša li se povući, zbog toga biti kažnjena. Za razliku od zavodnika koji pokazuju iskren romantični interes, osobe koje uznemiravaju nerijetko to čine vođene sramom i bijesom koji se nakuplja u njima, najčešće zbog ljubavnih i društvenih razočaranja koja su dolazila jedno za drugim (upravo to potencira uznemiravanje jer je muškarcima strah od odbijanja jedna od najvećih ranjivosti). Iako to nije opravdanje niti im to daje za pravo da se tako ponašaju, mnogi će se frajeri s nakupljenim bijesom nositi tako da uznemiravaju druge, posebice žene, samo iz osvete. Priušti li vam netko to, osjećat ćete se posramljeno, odnosno osjetit ćete emociju koju vam iskreno zavođenje nikada neće priuštiti. Ako još niste sigurni, zapamtite da ako dva puta zaredom morate reći “ne” nekome tko vam se nabacuje, to je uznemiravanje. Ako se ne okrene i ne ode nakon što mu kažete da niste zainteresirani ili vam pošalje poruku “Što nije u redu s tobom?” nakon što vi ne odgovorite na njegovu, to je uznemiravanje.

DONESITE ODLUKU Ako vam je ugodno ili ste uzbuđeni zato što vam je netko prišao, možete uzvratiti flert i vidjeti gdje će vas to odvesti. No imate li ikakve dileme ili vas netko muči na bilo koji način, recite samo “Ostavi me na miru”, ili se fizički maknite. Bojite li se da bi to moglo isprovocirati ljutnju i bijes, kažite: “Hvala, ali nisam zainteresirana”, a to bi moglo navesti osobu koja vas uznemirava da se povuče bez povrijeđenog ega. Iako to može zvučati kontroverzno, može vas i spasiti i zaštititi.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj