Zašto su nam naši partneri, ponekad, manje privlačni?

28/05/2020

Ako vam se ikada dogodilo da vam je jednog dana vaš partner super seksi, a već idućeg puno manje privlačan, čitajte dalje...

Velika je vjerojatost da su vam se, barem jednom, dogodili dani u kojima vam vaš partner, iz nekog nepoznatog razloga, jednostavno nije bio toliko privlačan kao inače.Kažemo vjerojatno jer je ova pojava uobičajena, i to ne samo u ljudskom, već i u životinjskom svijetu, a uzrok su, kažu znanstvenici, hormoni.

Autorica ovog zanimljivog istraživanja, Francesca Righetti, rekla je kako je utjecaj hormona na ponašanje opasno podcijenjen te kako je onih prisutan i kod muškaraca i žena. 

U svrhu istraživanja, 33 žene davale su uzorak urina svakog dana tijekom dva tjedna, a sve kako bi se pratile razine estradiola, progesterona i testosterona. Svakog su dana i one i njihovi partneri ispunjavali upitnik o zadovoljstvu veze te percepciji partnera, a vodilo se računa i o tome da niti jedna od ispitanica nije na hormonskoj terapiji te da su u vezi barem četiri mjeseca.

Rezultati su pokazali kako su oba partnera na vezu gledala u negativnijem svjetlu onim danima kada je kod žena primijećena visoka razina estradiola, a što se najčešće događa neposredno prije ovulacije. U tim danima, ženama su njihovi partneri također bili manje privlačni no inače.

'Razina hormona se kod žena mijenja tijekom različitih faza menstrualnog ciklusa, a ove promjene utječu i na psihologiju žene, uključujući i to kako se osjećaju naspram svojih partnera s kojima su u vezi', objasnila je Francesca. 'Konstatirali smo kako zbog razina estradiola negativnije gledamo na naše partnere.'

Zanimljivo je da se, unatoč ovim promjenama, učestalost seksualnih odnosa nije promijenila, a što je samo pokazalo kako zbog hormona loša veza neće postati dobra, niti će odlična veza postati loš(ij)a. Ispravnije bi bilo reći kako će hormonalne promjene dovesti do laganih turbulencija koje će malo prodrmati vezu, ali definitivno ne u mjeri koja bi vas trebala zabrinjavati. Primijećujete li toliko snažne turbulencije, morat ćete malo pozornije krenuti tragati za uzrokom.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj