Vaša mama i sestra ne žele da vaš budući suprug bude seksi!

10/11/2019

Jeste li ikad pomislili kako, kad su u pitanju vaša mama ili sestra, nijedan muškarac ne prolazi njihove nemoguće kriterije?

Čini se da za to postoji poprilično dobro objašnjenje. Naime, riječ je o nečemu što se naziva „Efekt Julije“, nazvano prema majčinom protivljenju u slavnoj Shakespeareovoj tragediji. Norveški su psiholozi proveli istraživanje u kojemu su i potvrdili kako naše majke i sestre u našim partnerima traže nešto potpuno suprotno od onoga što mi smatramo bitnim.

Tako su ispitane žene tijekom istraživanja, na pitanja o tome kakvog muškarca traže, odgovarala s „dobar u krevetu“, „šarmantan“ ili „zabavan“, no isto nisu očekivale i od partnera drugih žena u svojoj obitelji.

Naime, profesor Leif Edward Ottesen Kennair i profesor Robert Biegler sa Sveučilišta znanosti i tehnologije u Norveškoj ispitali su studentice, kao i njihove majke i sestre, da po važnosti poslažu 133 karakteristike muškarca kojega smatraju idealnim za onu drugu.
Rezultati su jasno pokazali kako žene za sebe biraju duhovite, šarmantne i dobre u krevetu, no za svoju kćer, majku ili sestru žele nekoga tko će biti odgovoran, suosjećajan, odan, iskren i pun razumijevanja. Baš bi tako i majka Julie preferirala da se udala za situiranog Parisa, a ne divljeg Romea.

Ako se pitate zašto, odgovor se krije u sebičnosti koja je u ovom slučaju dio svih nas. „Primarni instinkt u životu svakog čovjeka je prenošenje gena. Zato je prva želja svakog roditelja potomku pronaći partnera s kojim će im podariti privlačno i zdravo dijete“, objašnjava profesor Biegler.

Razlog zbog kojega majke na prvo mjesto stavljaju odanost i situiranost je logičan – one žele biti sigurne da ćete biti s nekim tko će se brinuti za vas i vaše potomke. Zato je i razumljivo da će ju veseliti ideja braka s takvim muškarcem – čak i ako ste ludo zaljubljeni u zabavnog i šarmantnog Romea koji svaki dan živi kao da mu je posljednji.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj