Sve što morate znati o spolno prenosivim bolestima

31/07/2017

Spolno prenosivu bolest itekako možete skupiti dodirom, ljubljenjem ili oralnim seksom...

Spolno prenosivu bolest moguće je dobiti na razne načine. Ne morate nužno imati seksualni odnos niti razmijeniti tjelesne tekućine kako biste se zarazili spolno prenosivom bolešću. HPV možete recimo skupiti običnim fizičkim kontaktom. Istina je da su šanse za dobivanje spolne bolesti veće ukoliko dođe do seksa, no svakako nije istina da je to jedini način za zaraziti se. Spolno prenosivu bolest itekako možete skupiti dodirom, ljubljenjem ili oralnim seksom.

Oralni i analni seks jednko su opasni kao i vaginalni odnos. Jedino za što su oralni i analni seks sigurniji jest protiv neželjene trudnoće, no kada su spolno prenosive bolesti u pitanju, jednako su opasni. Dapače, analni seks je potencijalno najopasniji za spolno prenosive bolesti zbog izrazito osjetljive sluznice sklone oštećenjima koja otvara put ka lakšoj zarazi.

Možete pokupiti spolno prenosivu bolest u kadi Spolno prenosive bolesti mogu preživjeti i nekoliko sati u vrućem i vlažnom okruženju, a ništa vas neće zaštititi od zaražene vode. Dapače, topla voda otvara pore zbog čega ste još izloženiji i podložniji zarazi.

Herpes možete dobiti na bilo kojem dijelu tijela. Može se pojaviti posvuda po tijelu, no uglavnom se neće pojaviti u blizini bilo kakve otvorene rane. Može se pojaviti i u oku, no najčešće se pojavljuje oko usta, na vaginalnom području, oko anusa te u blizini navedenih područja. Potencijalno postoji šansa da ga rukom prenesete na oko, usta ili genitalije.

Moguće je zaraziti se spolno prenosivom bolešću putem daske na wc-u. Tehnički, izuzetno je teško pobrati spolno prenosivu bolest putem zahodskog sjedala. Je li moguće? Moguće je, ali je vjerojatnost za to jako, jako mala.

Možete se zaraziti herpesom i dok je on u stadiju mirovanja. Ukoliko je jedan partner zaražen herpesom, a drugi nije, najbolje bi bilo da zaraženi partner svakodnevno primjenjuje imunosupresivnu terapiju zahvaljujući kojoj neće biti zarazan. U suprotnom, uvijek postoji rizik od zaraze.

Gonoreja i klamidija opasnije su nego što mislite. Jako su rijetki slučajevi kada je imunološki sustav toliko jak da sam pobijedi spolno prenosivu bolest i velika je vjerojatnost da se bolest bez odgovarajućih lijekova neće izliječiti. Ove bolesti mogu uzrokovati probleme s plodnošću pa je bitno na vrijeme reagirati. I obje bolesti možete dobiti više puta. Posebice ako i dalje imate odnosom s partnerom koji vas je već jednom zarazio. Oboje biste se trebali suzdržavati od seksa sve dok vam doktor ne preporuči seks.


Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj