Što kada seks boli, a ne bi trebao?

21/01/2020

Iako seks za većinu žena predstavlja ugodno iskustvo, ima i onih kojima je on pravo mučenje...

Savannah Magruder pokušala je koristiti tampon kada je imala 13 godina, no već prvom pokušaju plakala je od bolova. Za nju je to iskustvo bilo toliko mučno da godinama nije ni pokušavala koristiti ga opet. A onda je odlučila izgubiti nevinost sa 17 godina, sa svojim dečkom. I prvi seks za nju je bio užasno bolan, no razočarala se kada je shvatila da je jednako bolan i svaki put nakon toga.

Budući da je odlučila koristiti kontracepcijske pilule, Savannah je posjetila ginekologa. I sam pregled je bio neugodno i bolno iskustvo, no nije otkrio nikakvu abnormalnost. Ginekolog joj je preoručio dulju predigru i neke druge poze, no seks nije postajao nimalo ugodnije iskustvo. Njezin je seksualni život godinama ispaštao, iako je nerijetko pristajala trpjeti bol tijekom odnosa. Dvije je godine čak odlučila biti u vezi sa ženom, no kada je i ta veza završila, odlučila je potražiti pomoć i drugo liječničko mišljenje.

Doktor u New Yorku s velikim iskustvom u liječenju boli u vaginalnim predjelima dijagnosticirao joj je vestibulodiniju - stanje bolnosti u području predvorja vanjskog spolovila, obično na ušćima žlijezda predvorja. To je značilo da predvorje njene vagine ima deset puta više živčanih završetaka nego što je normalno, a zbog čega se javljaju bolovi, pečenje i iritacija prilikom spolnog odnosa, umetanja tampona, nošenja uskih traperica, vožnje bicikla, jahanja ili dugotrajnog sjedenja. Liječenje ovog stanja otežano je zbog činjenice da ne postoji tretman koji u potpunosti rješava problem, kao ni onaj koji je jednako djelotvoran svim pacijenticama.

Kada je Savannah otišla drugom doktoru po recept za kremu koja bi joj mogla pomoći, šokirala se kad joj je on rekao da uopće nema vestibulodiniju, već vaginizam odnosno grč vaginalnog mišića - stanje zobg kojega se vagina stišće prilikom bilo kojeg pokušaja penetracije ili spolnog odnosa. Vjeruje se kako vaginizam pogađa 6-12% žena, no točne je podatke teško utvrditi budući da mnoge žene cijelog života šute o ovom problemu.

Iako se s vaginizmom suočava značajan broj žena, dobra vijest je da se uz odgovarajuće liječenje stopa izlječenja penje i do 90%. Savannah je između ostalog dobila i 8 dilatatora raznih veličina, od onog veličine prsta do onog veličine prosječnog penisa, koje svakodnevno desetak minuta uz opuštajuću glazbu mora umetati u vaginu kako bi joj penetracija postala što ugodnije iskustvo. Kada se svlada dilatator određene veličine na način da penetracija prestaje biti bolna, prelazi se na iduću veličinu. U prosjeku veličinu povećava nakon tjedan dana i trenutno je pri kraju tretmana. A budući da smatra kako su joj pravilno postavljanje dijagnoze i sam tretman uvelike pomogli, odlučila je podići svijest o ovom stanju i svojim primjerom pomoći drugim ženama. Mi se samo nadamo kako će se svaka žena, poučena njezinim primjerom, suočiti s ovim stanjem te ga na kraju i pobijediti!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj