Službeno je: parovi koji se ne svađaju žive dulje!

01/06/2020

Idući put kada ga poželite napasti zbog nečega, ugrizite se za jezik i brojite do sto!

Znamo da svađe nisu dobre, iako je potpuno normalno, i ponekad poželjno olakšati si dušu i reći sve što nas muči. I službeno je potvrđeno da svađanje ne uzrokuje samo stvaranje bora zbog mrštenja, već je prilično loše i za vaše zdravlje. Naime, nedavno provedeno medicinsko istraživanje o vezi između bračnih svađa i medicinskih problema pokazalo je da je zdravlje onih parova koji se često svađaju, znatno lošije.

Na sveučilištu Birmingham u Utahu provođeno je istraživanje tijekom 20 godina, prateći približno 1700 bračnih parova. Sudionici su trebali ocijeniti svoje zdravlje na skali od lošeg do odličnog i ispuniti anketu o kvaliteti života i bračnoj sreći. Utvrđeno je da su najčešći razlozi za svađu bili vezani za novac ili djecu.

Znanstvenici tvrde da se činjenica koja pokazuje da svađe dovode do zdravstvenih problema svodi na međusobnu interakciju i brigu jednog za drugo. Na primjer, sretni parovi imaju tendenciju češće kuhati i jesti zajedno zdravije obroke. Parovi koji se bolje slažu također češće vježbaju, bave se nekim sportom ili se zajedno rekreiraju na bilo koji način. Osim toga, obzirom da se manje svađaju, trpe niže razine stresa, što znači da bolje spavaju i manja je šansa da će početi pušiti ili konzumirati alkohol, a to sve pridonosi boljem zdravlju.

Druge studije u tom području nesretne brakove su povezivale s depresijom i tjeskobom. Stres koji dolazi iz lošeg odnosa može povisiti krvni tlak i oslabiti imunološki sustav. Također je dokazano da sretni brakovi djeluju preventivno na razvoj bolesti tijekom godina. Parovi koji se često svađaju trebaju stručnu pomoć kako bi se smanjio broj njihovih sukoba, jer to negativno utječe na njihovo zdravlje.

Osim toga, kad supružnici u sretnom braku imaju loš dan, vjerojatnije je da će se oni međusobno podržavati i suosjećati jedni s drugima, a upravo podrška smanjuje stres i pomaže održati zdravlje dobrim.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj