Razotkrijte seksista u trenu

12/03/2015

Nekoliko je minuta dovoljno da otkrijete je li dostojan vašeg vremena...

Studija koja je nedavno objavljena u časopisu 'Sex Roles' otkrila je kako osmijeh muškarca (ili nedostatak istog) može otkriti seksistički stav koji ima prema ženama, a da bismo bolje shvatili poantu studije, važno je spomenuti što je uopće seksizam za autore ove studije. Neprijateljskim seksizmom oni smatraju viđenje žena od strane muškaraca kao slabijih, inferiornijih bića, dok pod dobronamjernim seksizmom (da, oni smatraju da postoji i dobronamjerni seksizam) smatraju potrebu muškaraca da u maniri džentlmena tetoše i štite žene.

Ispitanike studije sačinjavalo je 27 muškaraca i 27 žena čije su tjelesne reakcije bile snimane tijekom igranja trivije, a u svrhu ne bi li se utvrdilo mogu li tjelesne reakcije nagovijestiti stavove muškaraca prema ženama. Rezultati su pokazali da su oni muškarci koji su prilikom igre pokazivali nedruželjubivost i čiji su osmijesi uglavnom izostajali uglavnom seksistički nastrojeni, odnosno da spadaju u grupu onih koje su autori studije okarakterizirali kao neprijateljski seksistički nastrojene. S druge strane, oni muškarci koji su se uglavnom smiješili te pokazali strpljenje u igri, pokazali su se kao dobronamjerni seksisti.

Da se vratimo na poantu, samo zato što netko izigrava džentlmena, ne znači nužno da vas prihvaća kao sebi ravnopravnu. Odnosno, doista postoje muškarci koji će redovito treperiti oko žena, no i dalje ih smatrati inferiornijim bićima. A takve frajere ne želite uz sebe. Želite frajera koji će vas poštivati, cijeniti, maziti, ali ne patronizirati!Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj