Postoji li savršeno vrijeme za uploviti u bračnu luku?

10/12/2019

Ako vas još uvijek muče dileme kada uploviti u bračne vode, znanstvenici su ponudili odgovor...

Godinama se činilo kako je bolje vjenčati se u nešto kasnijim godinama života, ali najsvježiji rezultati istraživanja sa Sveučilišta Utah pokazali su kako su oni koji brak sklope nakon 32. godine u većoj 'opasnosti' od razvoda od parova koji se vjenčaju u kasnim dvadesetima.

Koje je onda idealno doba za ulazak u brak i najmanju šansu za razvod? Znanstvenici tvrde kako je to između 25. i 32. godine, a u toj računici u obzir su uzeti društveni i demografski faktori poput seksa, rase, strukture obitelji, religije, seksualne prošlosti i veličine mjesta u kojemu osoba živi.

A zašto je ljudima koji se vjenčaju u srednjim tridesetima teže ostati u braku? Voditelji istraživanja vjeruju kako oni koji čekaju srednje 30-e da bi otišli pred oltar možda nemaju predispozicije za brak, bilo zbog teškog karaktera ili teškoća s uspostavljanjem međuljudskih odnosa, pa zato kod njih postoji i veći rizik od razvoda.

Uz to, neke se osobe u tridesetima koje bi i bile dobar bračni partner osjećaju sasvim dobro i kao samci ili im odgovara živjeti u izvanbračnoj zajednici. Neki ljudi koji odlažu brak se, s druge strane, toliko naviknu na samački život da ne budu dobri bračni partneri ukoliko se ikada odluče braku dati šansu.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj