Postoji li dobna granica prije koje se ne biste smjeli udati?

31/01/2017

Teško je reći koje je pravo vrijeme za izricanje sudbonosnog 'da', no znanstvenici su se složili oko toga koje je ono krivo...

Nedavno provedena studija je istražujući brakove i bračne odnose došla do zaključka kako su one osobe koje mlade stupaju u brak najčešće one slabijeg obrazovanja i slabije materijalne sigurnosti, no isto tako one koje su religioznije od onih koji se za brak odlučuju u nešto kasnijim godinama života. No ono što je zanimljivo je to da se kao najsretniji izjašnjavaju upravo oni koji su u brak uplovili sredinom dvadesetih, nasuprot onima koji su u brak uplovili u tinejdžerskim godinama, kao i onih koji su se vjenčali u kasnim dvadesetima ili ranim tridesetima.

Mnogi od nas skloni su vjerovanju kako parovi, što mlađi uplove u brak, imaju veće šanse za razvod, no da to nije samo isprazno vjerovanje potvrdila su i mnoga istraživanja. Naime, što kasnije uplovljavate u bračnu zajednicu, to je manja šansa da ćete se jednog dana razvesti. U prilog ovome idu mnoge stvari, no glavni razlozi zašto je tome tako su emocionalna zrelost i životno iskustvo. Naravno da niti jedna veza nije ista i da ne postoji jedinstvena šablona za uspjeh, no baš kao što se neke veze raspadnu i nakon nekoliko godina, tko kaže da se jednako tako neće raspasti i brak?

Zanimljivo je spomenuti rezultate još jedne studije, a ti su kako je odgađanje sklapanja braka često povezano sa zarađivanjem žena na duge staze. Imajući taj faktor na umu, jasno je da postoji značajna razlika između žena koje odlučuju stupiti u brak u svojim ranim dvadestima i onih koje u brak stupaju nakon što prijeđu tridesetu. Važna komponenta u toj priči je obrazovanje budući da su žene koje kasnije stupaju u brak najčešće obrazovanije od onih koje u brak ulaze vrlo mlade. I iako nema pravila koje kaže da će žena automatski zarađivati manje uplovi li u brak vrlo mlada, ipak je nesporno veća vjerojatnost da je žena koja se za brak odlučuje kasnije materijalno sigurnija, zrelija te da dolazi u paketu s puno više životnog iskustva.

Ako i vi pripadate skupini mladih žena koje već sada razmišljaju o braku, važno je da nekoliko stvari imate na umu. Iako vam se možda trenutno to ne čini, osobito je važno da imate obitelj, rodbinu i prijatelje koji vam pružaju podršku, na koje možete računati i koji su spremni pomoći vam. Također, morate biti apsolutno sigurni da vaš partner podržava vaše ciljeve, kako one kratkoročne, tako i one dugoročne. Jer nije baš ugodno u 25. otkriti kako on želi djecu čim prije, a vi se želite posvetiti izgradnji karijere. I na kraju, nemojte zaboraviti kako je vjenčanje samo divan početak, a brakovi su ono u čemu je trik. Kako bi i oni funkcionirali, morate biti sigurni da je on vaša bezuvjetna podrška po pitanju svega.Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj