Postoje 4 vrste veze. Koja od njih traje najduže?

01/12/2015

Prepoznajete li se u jednoj od ovih?

Pripremite se na osjećaj ponosa ili nervoze: novo istraživanja otkriva kako postoji jedan tip veze odnosno parova koji imaju veliku šansu ostati u dugotrajnoj i sretnoj vezi – bar dužoj od preostala tri.

Voditelj istraživanja, Brian Ogolsky sa Sveučilišta Illinois, napravio je istraživanje na temelju veza 376 nevjenčanih parova u srednjim dvadesetima fokusirajući se na par kao objekt istraživanja, umjesto pojedinačnog partnera.

Istraživanje je pratilo interes parova za vjenčanjem kroz devet mjeseci koje je variralo ovisno o tome jesu li se svađali ili o njihovim kulturalnim ili osobnim različitostima.
Na temelju istraživanja, Ogolsky je parove podijelio u četiri kategorije: dramatični, konfliktni, društveni i fokusirani na partnera.

Dramatični parovi (parovi koji zajedno provode manje vremena i čija je veza prepuna uspona i padova) uglavnom su prevladavali među ispitanicima, te je u kategoriju smjestio njih čak 34 posto. Parove fokusirane na partnera činili su oni ispitanici koji su cijenili svoje vrijeme provedeno s partnerom više od svega, te koji su provodili veći dio vremena zajedno, činilo je čak 30 posto ispitanika.

Socijalni parovi, oni koji su više vremena provodili komunicirajući preko društvenih mreža, pronađeni su u 19 posto ispitanika, dok je onih konfliktnih (parovi koji su se najviše svađali, ali imali stabilniju vezu od dramatičnih parova) činilo preostalih 12 posto.

Do kraja istraživanja, rezultati su pokazali kako dramatični parovi najčešće prvi prekidaju vezu, socijalni parovi nisu previše zainteresirani za odrastanje i zajedničku budućnost, konfliktni parovi često su pokazivali znakove prevare, a parovi fokusirani na partnera pokazali su se najčvršćima i onim parovima kojih očekuje sretna budućnost i još sretniji brak.

Ovo, naravno, ima smisla budući da konstantni usponi i padovi, kao i nedostatak stabilnosti obično imaju samo jedan svršetak, no ako svoga partnera stavite ispred svega ostaloga, to će sigurno osigurati zdravu vezu od one u kojoj vi stalno radite ili ste stalno vani s prijateljima – bar puno više nego s njim/njom.

Zato, čestitamo svima koji svojeg voljenog stavljaju na prvo mjesto, samo tako nastavite!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj