Pametniji manje varaju?

15/11/2017

Da, postoji objašnjenje zašto muškarci s manjim IQ-om više varaju u vezama


Veliko istraživanje iz 2010. godine, koje je nedavno objavio Social Psychology Quarterly, otkriva kako su muškarci s višim kvocijentom inteligencije vjerniji svojim partnericama.

Istraživanje je, naime, analiziralo odgovore iz ankete od tisuća odraslih i tinejdžera u SAD i otkrilo kako ‘inteligentni ljudi više cijene monogamiju i seksualnu ekskluzivnost od manje inteligentnih ljudi’, tvrdi Satoshi Kanazawa, profesor na Fakultetu ekonomije i političkih znanosti u Londonu koji je ujedno i autor studije.

Razlog? S evolucijskog gledišta, moderni muškarci mogu bolje osloboditi instinkte ‘pećinskog čovjeka’ koji ih navode da imaju što više seksualnih partnerica. Oni s nižim IQ-om se pak ne mogu oduprijeti tom instinktu te im je bitno da spavaju sa što više žena, pa im stoga ni prevara nije strana. No, valja istaknuti kako su znanstvenici također otkrili jasnu razliku između preferencija i ponašanja: inteligentni muškarci istodobno su više ‘cijenili seksualnu ekskluzivnost ali i bili u više prilika sudjelovati u izvanbračnim aferama’.

Ranije istraživanja definirala su također i da žene i muškarci imaju tendenciju varati iz oprečnih razloga. Studija iz 2008. objavljena u American Sociological Review pokazala je kako su žene koje su glavni ‘hranitelji’ u vezi rjeđe preljubnice, dok čak 70 posto muškaraca koji su glavni izvor prihoda u kućanstvu i muškaraca koji su financijski neovisniji od žena, ima veću tendenciju da će prevariti bolju polovicu.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj