Ovo su glavni razlozi zašto toliko puno današnjih brakova završi razvodom!

14/09/2020

Nekoliko godina ljubavi i gotovo – opet svatko natrag svojoj slobodi. Je li danas zaista toliko teško održati brak dulje od pet godina?

Pogrešni razlozi za brak

U dobra stara vremena parovi su se vjenčali zbog mnogo drugih razloga, a najmanje zbog ljubavi. Iako to ne zvuči baš romantično, to su najčešće i bili faktori koji su pomogli da brak uspije. Kako su žene i karijera tada bile dva nespojiva pojma, bilo je uobičajeno da financijski ovise o muškarcima. Isto tako, ranije su postajale majke nego što je to slučaj danas.

Međutim, s vremenom se mnogo toga promijenilo. Žene su danas ravnopravne u financijskom smislu i zbog toga, a i zbog mnogo drugih razloga, kasnije se odlučuju na majčinstvo. Naravno da ne prizivamo stara vremena, ali činjenica je da su financijska ovisnost o muškarcu i djeca veći razlozi koji održavaju brak.

Isto tako, stručnjaci kažu da je jedan od najvećih uzroka nikada kraće bračne zajednice – zajednički život prije braka. Istraživanja su pokazala da 70% parova živi zajedno prije braka, u odnosu na samo 5% od prije 50 godina. Ne, nema ničeg lošeg u zajedničkom životu, ali istraživanja pokazuju da je 50% više šanse za razvod kod onih koji su iskusili zajednički život prije braka. "Kada živite zajedno, brak dolazi kao sljedeći logičan potez", objašnjavaju stručnjaci. Parovi ne dijele samo stan nego i bankovne račune, kredite i slično. Njihovi životi su toliko isprepleteni da u brak kliznu uglavnom zbog praktičnosti.

Potraga za savršenim partnerom

Suvremeni zahtjevi u pogledu partnera su sve veći i nerealniji. Kad razmišljamo o srodnoj duši, pada nam na pamet ideja o nekome tko bi mogao zadovoljiti sve naše emotivne, intelektualne i seksualne potrebe. Vjerujemo da je brak s takvom osobom ključ za dugotrajnu ljubav, no istina je sasvim drugačija – svatko od nas može biti kompatibilan s mnogo različitih ljudi, a da nitko od njih nije savršen.

Kada idealiziramo partnera, mnogo je veća mogućnost da ćemo se razočarati nego kada sagledamo sve njegove prednosti i mane“, kažu stručnjaci. Mediji pridonose ovom trendu nerealnosti. „Bombardirani smo slikama ekskluzivnih vjenčanja slavnih bračnih parova, što mnoge djevojke 'baca' u bračno raspoloženje“, analiziraju psiholozi.

Kada se vrate u realnost s prstenom na ruci, dolazi do buđenja i razvoda. „Čini se da se razvila nova ovisnost, i to ona o braku. Ljudi su postali ovisnici o uzbuđenju koje donosi nova ljubav pa kada 'djelovanje' prođe, oni kreću u potragu za novim izazovom“, zaključuju eksperti.

Zamjena

U današnjem potrošačkom društvu podložni smo tezi „Zašto bismo popravljali nešto kad možemo zamijeniti novim?“. Ovakav stav primjenjuje se i na brak – zašto bismo se uopće trudili popravljati loš odnos kad možemo jednostavno izaći iz njega i ući u novi.

Ispada da je danas brak postao samo jedna od stavki na popisu stvari koje 'moramo' ostvariti, poput dobivanja vozačke dozvole ili kupnje stana. „Na taj način brak sve više postaje osobno postignuće, a manje partnerstvo“, kažu psiholozi. Ironija je u tome što bračni partneri smatraju da daju sve od sebe, iako je realnost potpuno drugačija. Većina parova ne zna kako izgladiti eventualne probleme jer se ugledaju na roditelje, prijatelje i rođake.

I umjesto da krenu od pitanja 'Što možemo napraviti da popravimo odnos?', oni su usredotočeni na mane i pogreške onog drugog. Umanjivanje osobne odgovornosti tako čini lakšim presijecanje i napuštanje partnera.

Da, ali zasad...

Zajednički život, brak preko noći, suvremeni način života... sve to dovodi do prihvaćanja "probnog braka", zajednice koja se obično završi prije nego što dođu djeca. Statistike pokazuju da danas više od 40% brakova završi razvodom. Nažalost, većina modernih parova vidi razvod kao mogućnost ili opciju kojoj mogu pribjeći kada stvari krenu u pogrešnom smjeru.

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj