Kako izbjeći one night stand i zadržati mogućnost da se ponovi, ali bez ulaska u vezu?

06/10/2021

Upoznajte seks na nekoliko noći!

Svijet se definitivno mijenja, a s njim i pitanje: “Zašto zapravo ne bismo imali i ovce i novce?” Da, želimo putovati, ali želimo i karijeru; kupiti stan ili kuću, ali i jesti avokado na tostu; izgledati poput Sare Sampaio, ali i živjeti na pivu i bureku. Generacija Y itekako se potrudila pronaći tu, tako priželjkivanu, životnu ravnotežu i čini se da nam je to konačno uspjelo. Upoznajte seks na nekoliko noći (SNNN), poznat kao i onaj koji odgovara na pitanje: “Kako izbjeći očajne posljedice seksa na jednu noć i zadržati mogućnost da se ponovi, ali bez ulaska u vezu?” I ne, tu ne govorimo o otvorenoj vezi. Naime, osim onih s ozbiljnom averzijom prema ideji veze, postoje ljudi koje zanima odnos koji imitira vezu iako ona to definitivno nije. SNNN bi onda bio odnos svojevrsnog produljenja seksa na jednu noć na njih nekoliko. Gledaj na to kao na odnos prijatelja s povlasticama, samo što ti on nije prijatelj. Ah, živimo u dobrim vremenima!

Onda? Što je to?

SNNN daje nam mogućnost upoznavanja osobe bez obveze da pritom moraš upoznati njegove prijatelje, odnosno roditelje, niti te mora zanimati njihovo zabrinjavajuće praznovjerje. Bez ikakve sumnje savršen odnos za generaciju koja podliježe vanjskim smetnjama koje sve više otežavaju održavanje tradicionalne veze s nekim. Unatoč tome, to milenijalce ne čini ništa manje željnima nečeg što nije isključivo bam-bam-hvala-doviđenja situacija koja je, ne sumnjamo, i više nego dovoljno istražena. Problem sa seksom na jednu noć (kao što sam čula iz tuđih priča, mama) jest u tome što se čini previše neosobnim za nešto što bi zapravo trebalo biti itekako osobno. Najčešće je to nešto jako na brzinu, bez ikakve pripreme i bez imalo pristojnosti te rijetko s nastavkom, a kamoli brojem telefona na kraju. Za generaciju žena koje žele veću kontrolu nad svojom seksualnom sudbinom, seks za jednu noć jednostavno više ne dolazi u obzir. (Naravno, nekima on i dalje savršeno ispunjava sve kućice i to je super.) Ipak, ne bi li bilo super biti u odnosu u kojemu imaš dovoljno prilika naučiti što druga osoba voli pod plahtama, istodobno vježbajući izražavanje vlastitih seksualnih želja? I ne, nitko nije rekao da sve završava na seksu i apsolutno imaš pravo doznati ponešto o njemu. Možda čak i njegovo prezime (mislim, nismo divljaci).

Prednosti

Što o ovom obilju seksualnih opcija kažu stručnjaci? Seksualna terapeutkinja Jacqueline Hellyer tvrdi da je porast neobaveznog seksa doveo do toga da je puno lakše pronaći partnere za seks, kao i da je takva vrsta odnosa danas društveno prihvaćenija. “Količina intimnog vremena provedenog s nekim utječe na količinu hormona vezivanja (oksitocin i vazopresin) te svima najdražeg endorfina”, objašnjava. “Drugim riječima, što smo bliskiji s partnerom, to smo sretniji.” Čini se da bi upravo to mogao biti odgovor na pitanje zašto nam se baš ovaj moderan oblik (ne)veze toliko dopao. Osim što eliminira gotovo sve nedostatke seksa na jednu noć, prilika je za cvjetanje dobrih hormona koji nas čine sretnima. Ipak, unatoč nizu prednosti - minimalno obvezivanje, maksimalna zabava - ako se ne koristi ispravno, SNNN dolazi s rizikom zamućivanja granica između onoga što zapravo smatramo “hodanjem”, a što ne.

Kako se nositi s time?

Scenarij s kojim se najčešće susrećemo jest onaj u kojem žena pristaje na neobavezni seks s frajerom koji “ne traži ništa ozbiljno”. Upravo je zato važno biti dobro informiran što to točno SNNN podrazumijeva. Prije svega, vezivanje uz osobu s kojom se seksamo nije osobna odluka nego kemijski proces koji se odvija u našem tijelu, a gotovo ga je nemoguće zaustaviti kad se taj seks neprestano ponavlja. Drugi veliki problem, kaže Hellyer, jest trenutak u kojemu SNNN koristimo kako bismo se obranili od nečega što bi moglo potrajati. “Vrlo je lako vidjeti problem u partneru te pronaći novoga, svakako puno lakše od prihvaćanja naših različitosti radi stvaranja ozbiljne veze s nekim”, objašnjava. “U redu je uživati u neobaveznim vezama, ali u njima nikad nećeš imati priliku razviti vještine potrebne za stvaranje nečega što doista nešto znači.” Iako nema sumnje da sve treba uzimati sa zrnom soli, ako znaš što želiš, a to definitivno nije ozbiljna veza (jer si iz takve upravo izišla, jer želiš putovati ili jednostavno zato što ne želiš dragocjeno vrijeme i energiju trošiti na takvo što, barem ne u ovom trenutku), onda je SNNN kao stvoren za tebe. “Dokle god na to gledaš kao na ono što zapravo jest, a ne kao na zamjenu za tradicionalnu vezu”, dodaje Hellyer. A sad idi pojedi svoju tortu. Mi ćemo do sljedećeg broja poraditi na tome da konačno pronađemo zlatnu sredinu između trbušnjaka i palačinki.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj