Najstrastveniji književni parovi

21/07/2016

Oni su nam inspiracija već desetljećima i zbog njih nam je ljestvica podignuta visoko, visoko...

Scarlett O'Hara i Rhett Butler (Gone with the Wind). U noveli Margaret Mitchell Scarlett ima mnoštvo obožavatelja, no njezina je jedina istinska ljubav Rhett, koji igrom slučaja postaje tek treći njezin muž. Iako se rastaju, zahvaljujući njezinom nesalomljivom duhu ostaje nada da će jednom ponovno biti zajedno. Kako ne pasti na rečenicu 'Tebe bi trebalo ljubiti često, i to netko tko zna kako.'

Estella i Pip (Great Expectations). Još kao dijete Estella govori Pipu da je se kloni, no njega privlači upravo osvajanje nekog nedostižnog. Jednom kada se popne dovoljno visoko na društvenoj ljestvici, Pip kreće uvjeravati Estellu kako su stvoreni jedno za drugo, a u toj ga namjeri ne sprječava čak ni njezina udaja za Drumela. Iako nisu nikada završili u braku, zahvaljujemo Charlesu Dickensu što je završetkom dao nagovjestiti da stvari između njih dvoje ipak nisu gotova priča.

Ron i Hermiona (Harry Potter). Iako su se uvijek svađali i natezali, bilo nam je oduvijek jasno da je kemija među njima neupitna. Ovo je tipičan primjer pravila kako se suprotnosti privlače. Njega je privlačio njezin logični um i njezina tvrdoglavost, a ona nije ostala imuna na njegovu strast i impulzivnost. Zbog ove nam je tinejdžerske romanse još uvijek toplo oko srca...

Cathy i Heathcliff (Wuthering Heights). Ova burna ljubavna priča prati nepromišljenu Cathy i osvetoljubivog Heatcliffa koji su još od ranog djetinjstva bili zaljubljeni jedno u drugog, no unatoč tome njihova strastvena romansa prerasta u mračnu priču okrunjenu tragedijom. Ovaj roman u napetosti drži do zadnje stranice, a svojim završetkom oduzima dah, baš kao i glavni junaci jedno drugome.

Elizabeth Bennet i Fitzwilliam Darcy (Pride and Prejudice). Šarmantna Elizabeth ne želi se podrediti društvenim konvencijama georgijanske Engleske, a osobito tvrdoglave stavove ima po pitanju braka, no unatoč tome pomaže sestrama pronaći idealnog supruga. Sve se mijenja kada u susjedstvo dolazi iritantni i šarmantni gospodin Darcy. Elizabethina netrepeljivost sve je manja, a gospodin Darcy postaje sve miliji njezinom srcu što na kraju i rezultira dugo očekivanom romansom.

Romeo i Julija (Romeo and Julia). Jedan od najpoznatijih ljubavnih parova na svijetu postao je sinonim za romansu, unatoč nesretnom svršetku. Spletke, posvađane obitelji, tajno vjenčanje i pokušaj zajedničkog samoubojstva samo su dijelovi jedne od najvećih ljubavnih priča svih vremena, obilježene nekima od najljepših ljubavnih citata.

Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj