Najmanje šanse za prekid imaju vršnjaci, a najveće oni partneri koje dijeli 20 ili više godina!

18/05/2020

Da za ljubav godine nisu važne čuli smo milijardu puta, no čini se da su ipak važnije nego što smo skloni vjerovati...

Starosna dob partnera u ljubavnoj vezi svakako nije jedini faktor koji utječe na budućnost veze, ali je definitivno jedan od onih bitnijih. Unatoč staroj izreci kako 'u ljubavi godine nisu važne', čini se da ipak postoji točno određena dobna razlika koja povećava šanse za opstanak i dugotrajnost veze.

Istraživanje koje je nedavno provedeno na Emory sveučilištu u Atlanti pokazalo je kako se vjerojatnost za prekid povećava s veličinom razlike u godinama. Tako partneri koje dijeli 5 godina razlike imaju 18% veće šanse za prekid od partnera koji su vršnjaci, onima između kojih je 10 godina razlike šanse skaču na 39%, a partnerima koje dijeli 20 ili više godina šanse za prekid su povećane za enormnih 95%. U odnosu na partnere iste starosne dobi, naravno.

Osim razlike u životnom iskustvu i pogledima na život, a koji se mijenjaju s godinama, stručnjaci problem u vezama u kojima je među partnerima značajna razlika u godinama vide i u seksualnom životu. Libido žena se u srednjim godinama povećava, dok se seksualna moć muškaraca s godinama smanjuje. No da ne bi sve bilo crno, postoje i neki pozitivni pokazatelji za sve one koji su u sretnim vezama, bez obzira na partnerove godine. Iako šanse za prekid rastu s razlikom u godinama, one se smanjuju sukladno vremenu koje ste zajedno proveli. Ili ukratko, što ste duže u vezi, to su manje šanse da ćete prekinuti. Ako ste zajedno izdržali dvije godine, šanse za prekid ste si smanjili za velikih 43%, a parovi koji su zajedno izdržali 10 godina ili više, smanjili su šanse za prekid za 94%.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj