Na kojem je stupnju kvalitete vaša veza?

09/01/2018

Jednostavan test riješit će vas svih dilema...

Ako se vi i vaš partner sjećate trenutka kad ste bili sigurni da ostatak života želite provesti zajedno, onog trenutka kad vam je srce zalupalo brže no ikad, onda je vaš odnos u najboljem redu. S druge strane, ako se ne možete sjetiti ključnih trenutaka poput ovoga, vaš odnos mogao bi biti u nevolji.

Istraživači su tijekom devet mjeseci pratili 232 bračnih parova koji su zajedno oko dvije godine. Svakog mjeseca, svaka osoba je imala zadatak ocijeniti svoje izglede braka od 0 do 100. Na kraju istraživanja, istraživači su grafički prikazali dobivene rezultate, nakon kojih su postavljali pitanja ispitanicima. Pitanja su provjeravala njihova sjećanja vezana uz ključne trenutke razvoja njihove veze.

Parovi koju su produbili svoju posvećenost, sjećali su se povijesti njihovog odnosa gotovo savršeno. Oni čija je razina posvećenosti ostala ista tijekom istraživanja, sjećali su se da su nedavni događaji bili bolji nego što su zapravo bili, ili je došlo do napretka. Oni su sebi dali malo prostora za rast i zapamtili nedavnu prošlost mnogo bolje nego što su je prvobitno prijavili u istraživanju, kaže Brian Ogolsky, profesor ljudskog razvoja na Sveučilištu Illinois. Parovi koji su nazadovali, bili su još isključeniji u istraživanju.

Dakle, što smo naučili? Ako je vaše sjećanje o trenutnoj vezi kristalno jasno (i vjerojatno se poklapa s njegovim sjećanjima) vaša veza je na čvrstim nogama. No, ako se ne možete sjetiti važnih događaja (ili ih vi i vaš partner vidite drugačije) možda je vrijeme za preispitivanje odnosa.

Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj