Mislite li da veća količina seksa znači i sretniju vezu?

27/02/2021

Koliko bismo se često trebali seksati kako bismo imali zdravu i sretnu vezu?

Za početak upamtite jedno: točnog ili najtočnijeg odgovora na ovo uvijek prisutno pitanje nema jer količina seksa u nekom odnosu ovisi od individualnih potreba, želja i mogućnosti. Libido svake osobe je na drugačijoj razini i ne mora značiti da ste vi i vaš partner po tom pitanju na istoj valnoj duljini. Niti morate biti, iako je stupanj usklađenosti proporcionalan zadovoljstvu seksualnim životom.

Pa, nas je zanimalo i znanstveno mišljenje. Srećom, nismo se jedini pitali koji je to čaroban broj koji će nam osigurati sretnu vezu. Temeljnim istraživanjem dobili smo i odgovor.

Pa, što mislite? Dvaput tjedno? Triput? Svaki dan? Čini se da je magičan broj jedan. Tako je – seks bi se trebao događati jednom tjedno. Naime, stručnjaci za seks i veze sa Sveučilišta Toronto zaključili su kako će seks jednom tjedno zadovoljiti osobne i romantične potrebe oba partnera. Ipak, upozoravaju kako se parovi ne bi trebali ravnati prema ovom broju, niti se osjećati prisiljenima da seks upražnjavaju više ili manje od onoga na što su navikli.

„Naravno da je vrlo važno održavati seksualnu povezanost sa svojim partnerom, ali također je važno razmišljati na realističan način i uzeti u obzir kako su mnogi parovi zauzeti poslom i ostalim obavezama. Naše istraživanje pokazalo je kako redovit seks utječe i na sreću, te kako često upražnjavanje seksa dovodi do zadovoljstva i osobne sreće, no ono nije obavezno niti će bitno utjecati na cjelokupnu vezu. Štoviše, njegovo upražnjavanje 'na silu' moglo bi učiniti više štete od koristi“, objašnjava voditeljica istraživanja, Amy Muise.

Kako god bilo, u ove se rezultate istraživanja definitivno možemo pouzdati s obzirom na to da je provedeno na 25 tisuća ljudi i to u 23 godine. Jaka veza između seksualnog zadovoljstva i sreće definitivno postoji – posebno onda kada se seksate jednom tjedno.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj