Male stvari koje spašavaju vezu

02/07/2020

Znate što je najbolje? Ako spasite vezu, spasit ćete i sami sebe. A to je zato jer klimava konstrukcija vašeg zdravlja i bogatstva počiva na emocionalnoj stabilnosti vaše braka. Ako želite izgraditi čvršću vezu, slijedite ove upute...

Čak se i žene u sretnim dugogodišnjim vezama pitaju kakvi bi ih problemi pčekivali da prekinu s dečkom. Mašta novopečene singl cure možda slaže planove o dugim, golim vikendima s dobro građenim sportašem, ali stvarnost nije toliko uzbudljiva. Zato vam predstavljamo male savjete koji vas mogu spasiti od boležljivog samačkog života bez prebijene lipe. Spasite vezu prije nego bude kasno!

Mislite najbolje o onome što je napravio, ne najgore

Zamislite neku glupost koju stalno radi, a vi ga stalno krivo tumačite. I sad prestanite. Vaša će veza biti bolja samo zato što ćete o tome razmišljati drugačije: umjesto najgoreg, izaberite najbolje moguće objašnjenje za njegovo ponašanje. Ali probajte biti objektivni, ne izmišljajte opravdanja zašto se tako ponaša.

Cijepite se protiv negativnog

Koliko dana ovog mjeseca možete izdržati bez da napravite ili kažete nešto uvredljivo svom partneru? Za početak, prestanite biti sarkastični - jer sarkazam jede intimu. Riječi su važne. Zato ispecite, pa recite.

Napišite mu pismo - rukom

Znamo, 21. je stoljeće, ali pismo napisano rukom puno je intimnije od elektronske poruke s milijun "smajlića". 

Ne rješavajte njegove probleme – samo ga saslušajte

Da, muškarci možda jesu uvjetovani za rješavanje problema i zaštitu voljene žene, ali i oni ponekad osjete potrebu da ih netko sasluša, bez da pokušava riješiti njihove probleme. Stoga ponekad samo ponudite uho za slušanje i rame za plakanje. Ako mislite da imate dobro rješenje, ugrizite se za jezik i pričekajte sljedeći razgovor prije nego ga predstavite.

Ne pokušavajte iskorijeniti njegove mane 

Oguglajte na stvari koje vas nerviraju ili su vam neugodne. Umjesto toga, usredotočite se na njegove najbolje kvalitete – takvim ćete ih pristupom dodatno osnažiti.“

Uvijek tražite načine i pretvorite ja u mi

Istraživanja pokazuju da ljudi koji vide sebe u preklapanju s partnerom imaju bolje odnose. Tako polako gubite osjećaj gdje jedan partner počinje, a drugi završava. To ne znači da morate početi nalikovati jedno na drugo poput blizanaca, ali ponekad je momčad bitnija od pojedinca.

... ali zadržite autonomiju

Nitko se ne bi trebao osjećati prisiljenim ili nagovorenim na određeni način života. Istraživanja pokazuju da parovi, koji se osjećaju sigurnijim u sebe, u svađama nemaju toliko obrambeni stav i imaju više razumijevanja.

2

Reagirajte pozitivno i na loše vijesti

Vaš je partner dobio nova, uzbudljiva zaduženja na poslu. Kako ćete reagirati? Pasivno („Baš lijepo, a kad ćeš me izvesti večeru?“), destruktivno („To znači manje vremena za mene, jel?") ili – tako treba! – aktivno i konstruktivno („Bravo, idemo to proslaviti!“)? Pozitivan odgovor uvjerava vašeg partnera da ćete ga podržati i kada će vijesti biti (uistinu) loše.

Napravite zajedno nešto luckasto

Jet ski? Bungee jumping? Parovi koji se upuštaju u nove aktivnosti ostvaruju veće zajedništvo od onih koji izlaze na večer. Ok, ne morate skupa skakati padobranom, može to biti i plesni tečaj. Poenta priče: samo razbijte rutinu.

Napravite nešto luckasto - s drugim parom

Najsretniji ste kada vam partner proširi viđenje samog sebe. Zato možda nije loše malo se vratiti unazad. Sjećate se početka veze kad se sve činilo mogućim? Spojite se s prijateljima iz tog vremena, poželjno s onima koji su se dobro zabavljali. Onda kao grupa probijajte granice.

Zapitajte se: Koliko ga mrzim?

Budite krajnje iskreni. Ma da, ipak ga volite? Sljedeće pitanje: Zašto sam ponekad toliko pakosna prema njemu? Postoji izraz "uobičajeni  sadizam parova", koji opisuje brojne načine na koje namjerno živciramo svog partnera. Prestanite vrijeđati s predumišljajem i on će vas voljeti, slušati što imate za reći i željeti vam dobro.

Vaše žrtve su vaš dar, a ne njegov dug

To se zove imati „kolektivni odnos“ sa svojim partnerom. U takvoj vezi, žrtve (vaše i njegove) su darovi koji stalno pristižu. Učinite nešto lijepo. I nemojte zbrajati. Oboje ćete profitirati.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj