Koliko srcu treba da zatitra i kaže 'da'?

10/04/2020

Sati, dani ili mjeseci? Ili tek jedna sekunda?

Studija koja je nedavno provedena željela je pobliže istražiti kako doista izgleda zaljubljivanje i koliko je uistinu vremena potrebno da se zaljubimo. Rezultati su nas, malo je reći, poprilično iznenadili.

Istraživanje je pokazalo kako proces zaljubljivanja ima jako sličan učinak na vaše tijelo kao djelovanje kokaina (sada nam je puno jasnije zašto mnogi ljubav uspoređuju s drogom). U trenutku kad sretnemo osobu koja nam se sviđa, aktivira se čak 12 regija u našem mozgu koje u isto vrijeme proizvode dopamin, adrenalin, oksitocin i ostale hormone sreće. Upravo navedeni hormoni zaslužni su za 'glavu u oblacima' i onaj neopisivi osjećaj leptirića u trbuhu koji prate vaše novonastalo stanje. Ono što zvuči najnevjerojatnije je da se okidač koji dovodi do zaljubljivanja, aktivira za svega jednu petinu sekunde. JEDNU PETINU SEKUNDE!

Ovi rezultati još jednom su pokazali kako srce zapravo nema veze sa zaljubljivanjem i da je za sve odgovoran isključivo vaš mozak. A što se točno prilikom zaljubljivanja s mozgom događa ispitali su znanstvenici sa Sveučilišta Sirakuza koji su obavili magnetsku rezonanciju mozga svim volonterima i koji su nam zahvaljujući studiji dali uvid u navedene podatke. Dakle, iako ćete kolokvijalno reći kako leptirići u trbuhu imaju veze s vašim srcem, to ipak nije tako, već je to samo reakcija vašeg tijela na adrenalin, koji opet utječe na mozak. No sada barem znate istinu i da je doista potreban tek trenutak da mozak kaže 'da'.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj