Koliko nakon prekida je ok uploviti u novu vezu?

03/10/2019

Potražiti osobu koja će vas utješiti ili pustiti vrijeme da napravi svoje? Koji je pravi i najbolji ljubavni put?

Gledajući poznate zvijezde koje težak prekid liječe tako što brzo pronađu utjehu u bivšem partneru ili nekom novom frajeru (odličan primjer su Selena i Bieber) ne možemo se ne zapitati krije li se u tome zapravo ključ sreće ili se tješe na pogrešan način. 

Odgovor nećemo tražiti u dobrim ili lošim primjerima poznatih zvijezda, već od stručne osobe koja će nam objasniti koji je savjet bolji - trebate li neko vrijeme ostati same dok se stvari ne slegnu i dok ne budete spremne za nove ljubavne pobjede ili se voditi onom: "klin se klinom izbija"?

Psihologinja i stručnjakinja za veze i brak, dr. Danielle Forshee, rekla je da zapravo postoji razlog zašto si trebate dati vremena da odbolujete bivšu vezu, pogotovo ako se traumatično završila.

"Ako brzo uđete u novu vezu nakon teškog prekida, traume koje nosite iz prethodnog odnosa mogu utjecati na to kako ćete se odnositi prema novom partneru i sigurno će vam biti teško vjerovati mu i potpuno se opustiti", objasnila je psihologinja i dodala da je bolje da neko vrijeme provedete same, čak i u situacijama kada prekid nije bio dramatičan.

Svaka osoba je različita i svi ćemo se drugačije oporavljati od prekida veze, ali ako primijetite da neprestano uspoređujete svog potencijalnog partnera i bivšeg dečka, to je znak da vam je doista potrebno malo vremena prije nego što se upustite u novu ljubavnu avanturu. 

Da budemo jasniji, potpuno je normalno ako nakon prekida osjetite "napade" čežnje za novom vezom i da budete voljeni. Za taj osjećaj možete slobodno okriviti mozak i neurone.

"Možda ste vi završile s nekom osobom, ali ne znači da je i vaš mozak napravio to isto. Kada ste s nekim, on proizvodi hormone poput dopamina, zbog kojega se osjećate sretno i zaljubljeno. Odjednom toga nema i naravno da ćete se osjećati kao da ste izašle iz svoje ugodne zone", rekla je Danielle Forshee. 

Zato se uopće nemojte čuditi ako se poželite pomiriti s nekim bivšim ili pružite priliku nekome tko je dobar prema vama i tko je stalno tu jer je jednostavno cijela vaša osobnosti u potrazi za utočištem. 

"Djevojke koje su godinama u vezama i izlaze iz jedne u drugu, izgubile su sebe i navikle su samo na onu sreću koju im pruža ljubavna veza. Zato će za njih jedini izlaz iz ljubavne depresije biti nova veza i novi muškarac koji će im ispuniti prazninu. Ali to je zapravo najgore što mogu sebi napraviti", tvrdi Danielle.

Umjesto što ćete natjerati sebe da uđete u novu vezu samo da biste ispunile prazninu i što prije zaboravile gospodina Pogrešnog, pronađite druge izvore sreće. Budite malo same sa sobom, upoznajte kakva ste osoba kada ste u solo statusu. Možda vam se promijenio i ukus za muškarce, možda sada želite nekog skroz drugačijeg i možda vas upravo on čeka tamo negdje. 

Dajte si priliku i da patite jer tu nema ništa loše i to je dio ljubavi i života.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj