Koliko je važan rok trajanja na kondomima?

28/02/2018

Spoiler alert: ne preporuča se upotreba kondoma kojima je istekao rok trajanja...

Znamo da u trenutku strasti i izgaranja od želje za nekim provjeravanje datuma na kondomu nije najseksi stvar koju možete učiniti, no ipak biste trebali jer na kondomima rok trajanja postoji s razlogom.

Mnogi ljudi žive u uvjerenju kako su kondomi sigurni za korištenje sve dok na njima nema rupa ili nekih drugih vidljivih mehaničkih oštećenja, no materijali od kojih su kondomi napravljeni s vremenom propadaju odnosno postaju manje fleksibilni. A to znači da je mogućnost pucanja puno veća kod onih kondoma kojima je istekao rok trajanja (a svi znamo koliko puknuće kondoma može biti potencijalno opasno, ne samo zbog trudnoće nego i spolno prenosivih bolesti).

Većina kondoma od lateksa i poliuretana ima rok trajanja od otprilike 5 godina, dok oni izrađeni od janjeće kože imaju puno kraći rok trajanja. Nađete li se u situaciji da usred vruće igre shvatite kako imate samo kondom kojemu je istekao rok trajanja, bolje je koristiti i njega nego ne koristiti kondom uopće, ali ipak vodite računa da uvijek imate novi paketić negdje sa strane. To je mala cijena koja vam doslovno može spasiti život!

Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj