Koliko je sigurno prestati koristiti kondom?

03/08/2016

Vrijeme je da se zapitate - možete li doista vjerovati svom partneru, i sebi...

Bili vi u stanju razlikovati seks s kondomom i seks bez njega ili ne, činjenica je da velika većina parova u jednom trenutku odlučuje prestati koristiti zaštitu. Heteroseksualni parovi uglavnom zato što u jednom trenu odlučuju kako žele uskoro postati roditelji, no nisu rijetki ni oni koji zaštitu odbacuju kao znak povjerenja, ljubavi, užitka ili nečeg desetog. Kada dvije monogamne osobe koje su u vezi odbiju koristiti druge oblike kontracepcije i kada testiranje pokaže kako nemaju nikakvu spolno prenosivu bolest, da li je vrijeme za prestanak korištenja kondoma? I ako je, u kojem se točno trenutku to događa?

Svatko tko je seksualno aktivan, trebao bi se redovito testirati na spolno prenosive bolesti poput gonoreje, klamidije, HIV-a i sifilisa, a čak i ako ste i vi i vaš novi partner dobili negativne testove, svejedno biste trebali neko vrijeme nastaviti koristiti kondom budući da je za neke bolesti, poput virusa HIV-a, moguće da ne budu detektirane odmah nakon infekcije. Korištenje kondoma i redovito testiranje osobito je važno u fazi u kojoj partneri još uvijek nisu definirali kakav je točno njihov odnos te jesu li uopće u vezi. Jer dok stvari još uvijek nisu jasno definirane i dok postoji velika šansa za one night stand s bilo koje strane, niste u situaciji u kojoj se preporuča da se prestanete štititi.

Također, važno je da se zapitate koliko doista vjerujete svom partneru i koliko vjerujete sebi. To su razgovori i razmišljanja puno dublji od toga imate li neku spolnu bolest ili ne. Ovdje su u pitanju predanost, povjerenje, posvećenost jedno drugome i preuzimanje rizika, jer voljeli vi njega ili ne, i vjerovali mu ili ne, vi doista preuzimate određeni rizik, budući da postoje bolesti poput HPV-a koje možete imati i prenositi dalje čak i ako vam je test na nju bio negativan. Upravo se HPV smatra najraširenijom spolnom bolešću, a veliki je problem što je mnogo onih koji nisu ni svjesni da je imaju, i to posebno muškarci.

A da ovo pitanje nije samo medicinsko, već i emocionalno, govore pitanja koja si također morate postaviti. 'Što osjećam prema partneru?', 'U kakvoj smo vezi?', 'Koliko je naša veza ozbiljna?' i 'Koliki sam rizik spremna podnijeti?' samo su neka od pitanja koja biste si trebali postaviti. Odgovori na ova pitanja ne donose se u sekundi, već se o njima intenzivno i dugo promišlja. I tek u onome trenu kada ste sigurni u vaš odnos, sebe i njega, i kada ste sigurni da ste zbog njega spremni na bilo kakav rizik, možete kondomima reći 'zbogom!'.

Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj