Koliko je seksa “zdravo” u kojoj fazi vaše veze?

09/04/2019

Jedno od najčešćih pitanja vezanih uz seks i veze je - koliko seksa je dovoljno seksa? Evo odgovora...

Prva stvar koju trebate znati je da ako se pitate to pitanje ili vaše potrebe nisu zadovoljene ili razmišljate o seksu na krivi način. Nema sumnje da je seks jedan od ključnih faktora veze, prema kojemu često mjerimo koliko smo zadovoljni vezom. Ipak, točan broj po pitanju “dobre količine seksa” ne postoji.

Znanstvenici su dokazali da postoje određene faze veze u kojima se učestalost seksa mijenja. Helen E. Fisher je još 1998. objavila tada revolucionarno istraživanje koje je utvrdilo tri faze u svim dugoročnim vezama: požuda, privlačnost i privrženost. Pogađate, u prvoj se fazi seksate kao zečevi, u drugoj se i dalje puno seksate, ali možda manje intenzivno, a u trećoj seks zamjenjujete maženjem i nježnostima. U tome nema ništa loše, to je prirodni tijek svakog odnosa.

profimedia-0377135885

Jedno je drugo istraživanje pokazalo kako se svega 5% parova seksa četiri puta tjedno ili češće, a čak cijela jedna trećina se seksa rjeđe od jednom mjesečno. Stoga, vrijeme je da se pomirimo s tim da ne postoji seksualno ravnalo ili sat kojim bismo mogli izmjeriti sreću u našoj vezi. 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj