Koliko biste dugo trebali biti u vezi prije vjenčanja

26/01/2017

Zapravo odgovor ima manje veze sa samim vremenom, a puno više s iskustvom...

Ne postoji ispravno ili pogrešno vrijeme koje sbiste trebali provesti u vezi s nekim da biste bili spremni na idući korak, no znanstvenici su ipak otkrili kako izgleda idealni vremenski tijek jedne ozbiljne ljubavne veze. Zanimljivo, on se itekako promijenio u posljednjih 30 godina.

U 80-im godinama znanstvenici su napravili istraživanje koje je obuhvatilo 168 parova, a čiju su vezu i osjećaje proučavali kroz 14 godina, počevši 1981. Studija nazvana PAIR Project otkrila je da su najzaljubljeniji parovi u vezi bili u prosjeku 25 mjeseci prije nego su uplovili u bračne vode, a period od 25 mjeseci obuhvaćao je i period zaruka. U tim godinama, dvije su godine značile magičan broj po pitanju trajanja veze kao dokaz da ćete vrlo vjerojatno ostatak života provesti sa svojim odabranikom.

No ovdje stvari postaju zanimljive. Studija iz 2008. godine koja je provedena na 633 obrazovane i udane žene otkrila je kako najduže traju i kako su najsretniji oni brakovi u kojima su partneri prije vjenčanja u vezi bili znatno duže - 3,6 godina. Shauna Springer, autorica studije, također je otkrila da razdoblje medenog mjeseca sada može trajati i dvije pune godine.

Donja granica? Svakako biste prije vjančanja u vezi trebali biti barem par godina želite li kakvu takvu garanciju da činite pravu stvar. Do tada biste vi i partner trebali proći kroz dovoljno različitih situacija i iskustava da znate da možete prijeći preko svake razmirice i neslaganja i potrajati onoliko koliko to želite. Velike odluke poput zajedničkog života ili provođenja blagdana zajedno obično se donose u prvih par godina i otkrivaju vam puno toga, pa je poželjno da se dogode prije ideje o vjenčanju.

Zapamtite samo da nije toliko bitno samo vrijeme koliko veza traje, koliko kroz što ste sve zajedno prošli za vrijeme trajanja veze. Ako ste proveli užasno puno vremena zajedno, prebrodili razne probleme i i dalje znate kako se nositi s raznim teškoćama, vjerojatno ste spremni za idući korak. Na koncu balade, postoje i oni parovi koji su u sretnom braku nakon svega par mjeseci veze, kao i oni koji su u vezi ozbiljan niz godina pa na kraju ipak prekinu. Svakako vjerujte intuiciji i učinite onako kako osjećate da je najispravnije.Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj