Kako znati da je odnos pravi?

24/02/2017

Emocionalne klackalice, igre moći i osjećaj manje vrijednosti nisu dio odnosa koji ispunjava i ima perspektivu. Doznajte što jest...

Voli, ne voli...

Svi smo iskusili ono stanje napetosti na početku veze, kada želimo da se stvari razviju, no ne znamo je li drugoj strani dovoljno stalo, jesmo li joj dovoljno privlačni, simpatični... Stalno iščekujemo poruku, poziv ili neki drugi znak koji bi u potvrdio zainteresiranost, nervozno pogledavamo u mobitel, provjeravamo mail ili nešto treće, nadajući se da će se očekivani znak u nekom obliku ipak pojaviti.    

Kad se osoba konačno javi, napetost se smanjuje i odmah umjesto nervoze počinjemo osjećati olakšanje i ugodu. Ego je zadovoljen. U trenutku nam se mijenja raspoloženje i tijek misli. Bar na neko vrijeme. Jer kada ponovo uslijedi šutnja ili se druga strana ne postavi onako kako želimo i očekujemo, napetost se ponovo aktivira. I tako stalno.

Vrijedno je samo ono za što se moramo boriti?

Mnogim ljudima takvi su odnosi standard. Ako u vezi ne doživljavaju neku vrstu napetosti i emocionalne disonance, kao da s njom nije sve kako treba i kao da takav odnos nije dovoljno vrijedan. Takav doživljaj često proizlazi iz podsvjesnog uvjerenja da je vrijedno jedino ono za što se moramo potruditi ili izboriti – baš kao što obično više cijenimo ono što smo više i platili.

I doista, nezainteresiranost druge strane često povećava našu zainteresiranost, a ako osoba otvoreno pokazuje zanimanje, ukoliko je dostupna i fleksibilna, nerijetko nam postaje manje zanimljiva.

Iscrpljujuće klackalice

No sve te klackalice, stalna putovanja iz napetosti u ugodu, stalna iščekivanja i razmišljanja iznimno iscrpljuju i troše golemu količinu životne energije, premda toga najčešće nismo svjesni. Osim toga, pristajanjem na takav odnos i način ponašanja i sebi i drugoj strani indirektno poručujete da se ne cijenite dovoljno.

Naime, u takvom odnosu drugoj osobi dopuštate da svojim potezima i ponašanjem utječe na vaše raspoloženje, na vaš osmijeh i sreću, čime se odričete vlastite moći da njima upravljate te moć nad svojim stanjem svijesti prepuštate drugome.

Ostatak teksta pročitajte na sensaklub.hr.

Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj