Kako se zajednički godišnji uspije pretvoriti u ratnu zonu?

16/11/2020

Iako bi zajednički odmor trebao biti raj za dušu i tijelo, prema jednoj anketi, za mnoge je parove one ponekad pravi pakao...

Mjesecima unaprijed veselimo se zajedničkom odmoru, gdje god i kada god on bio. A kako je iščekivanje ponekad najljepše, mnogi rezerviraju smještaj dosta unaprijed. Međutim, u mnogim vezama planiranje zajedničkog odmora može izazvati veliku svađu, pokazali su rezultati ankete u kojoj je sudjelovalo 2000 ispitanika. Više od pola ih je priznalo da im planiranje putovanja izaziva velik stres, a kod 37 posto parova rezultira svađom.


Uzroci svađe na odmoru

Parovi koji su u miru stigli na željeno odredište, često se posvađaju čim stignu na odmor – gotovo dvije trećine posvađa se zbog neke sitnice, a jedna četvrtina ispitanika ne može proglasiti primirje ni treći dan odmora.

Najčešći uzroci svađe različita su razmišljanja o tome kako bi trebalo provesti odmor, koliko vremena trebaju provoditi zajedno, ali i koliko novca smiju potrošiti. Ženama često skoči živac zbog partnerove pretjerane konzumacije alkohola, a dečki polude ako partnerice čavrljaju s nepoznatim 'galebom' na plaži.

Usprkos svemu tome, 56 posto ispitanika reklo je da su na ljetnim praznicima dobili osjećaj kako im je veza postala još čvršća. A većina je odmor provela na moru. Dakle, najbolje je bez previše razmišljanja i sasvim opušteno otići na more i uživati.

A ako ipak vidite da bi moglo doći do frke, sljedeći savjeti pomoći će vam da ugasite iskru koja bi mogla izazvati vatrenu svađu:

  • Fokusirajte se samo na temu koja izaziva nesuglasice. Ni u kom slučaju nemojte partneru predbacivati nešto što je napravio prije tjedan ili mjesec dana.
  • Ispričajte se partneru ako shvatite da ste bili u krivu. To će mu pokazati da vam je veza važnija od uzroka svađe.
  • Izbjegavajte rečenice poput 'Ti uvijek…' ili 'Ti nikad…'. Tako ne samo da ćete povrijediti njegove osjećaje, nego će vas takvo uopćavanje udaljiti od uzroka svađe, a vaš će partner zauzeti obrambeni stav i planirati protunapad.
  • Ponašajte se prema partneru s poštovanjem. Vikanje, durenje i ismijavanje za vrijeme svađe pogrešne su poput okretanja očima ili raznih drugih grimasa.
  • Ne uključujte treću stranu. Rečenice poput 'Moja mama također ima svoje mišljenje o tome!' izbacit će ga iz takta. Nemojte uspoređivati partnera s nekim drugim – to će ga definitivno još više razljutiti.  

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj