Kako se paranoja iz jedne loše prelijeva u (sve) ostale veze?

14/11/2019

Samo sretnici nijednom u životu na vlastitoj koži nisu osjetili bolne posljedice prevare. Pa, bez obzira na to jesmo li među onima koji će se nazivati stručnjacima za prevaru ili pak stručnjacima za oporavak od iste, prevara nije i nikad neće biti zabavna aktivnost...

1. Ne očekujte brz oporavak. Prevare su u serijama, filmovima i sapunicama uzbudljive i šokantne, ali one nemaju nikakve veze s razarajućim osjećajem koje stvaraju u stvarnom životu. OK je osjećati se potpuno slomljeno. OK je osjećati bijes i očaj danima, čak i tjednima. Dogodilo se nešto jako loše i zaslužujete uzeti onoliko vremena koliko vam je potrebno kako biste se ponovno vratili na noge.

2. Nakon što se napravili korak prema oporavku, idite polako. Ponekad će se činiti da nikad nije prošlo dovoljno vremena, čak i onda kad je prema drugima prošlo i previše. Opekli ste se i nećete se željeti u potpunosti izlagati ikome i ičemu. Biti u monogamnoj vezi znači nekome podariti sebe u cijelosti kao i u potpunosti vjerovati toj osobi i za to će vam trebati vremena.

3. Budite izravni o tome kako je i zašto završila vaša posljednja veza. Osim ako ste sigurni da ste ga preboljeli do te mjere da se ni ne sjećate kako se zove, budite iskreni prema svome partneru i dajte mu do znanja da u vezu unosite i opravdane strahove i nesigurnosti. Naravno, nemojte prvi spoj započeti s: „Bila sam prevarena i gledam te“, ali ako veza počne zauzimati ozbiljniji oblik, vaša će ga iskrenost navesti da bude još obzirniji i oprezniji.

4. Problemi iz posljednje veze bit će prisutni u vašem umu. Dopustite da budemo jasni oko jedne stvari: vaš vas prethodni partner nije prevario zbog nečega što jeste ili niste napravili. Ipak, normalno je imati one misli: „Jesam li bila previše naporna? Jesam li bila previše kritična? Previše opuštena?“ Znamo da je teško, ali pokušajte se fokusirati na trenutnu vezu, ne na nekoga tko vas isprva nije ni bio vrijedan.

5. S time na umu, vjerojatno ćete osjetiti laganu paranoju. I to je normalno. Vjerovali ste nekome i oni su to povjerenje uništili. Tko kaže da se to opet neće dogoditi? Partner kojemu je stvarno stalo shvatit će te sumnje i biti strpljiv onda kad vam treba zagrljaj više.

6. Ponekad će baš taj strah i paranoja stajati na putu onda kad mu želite (i trebali biste) reći kako se osjećate. Ako vam je stvarno stalo do novog partnera, ne želite ga izgubiti i to će prouzrokovati dodatne strahove – bojat ćete se da će misliti da ste previše osjetljivi, da još niste preboljeli bivšeg partnera, da mu ne vjerujete, da pretjerujete... Pokušajte se boriti protiv tih strahova. Partner koji vas voli će razumijeti.

7. Sve ćete uspoređivati s prošlom vezom (nemojte). Pokušaje shvatiti svog novog partnera. Stalo mu je i trudi se biti fer. Zato vi budite fer i nemojte ga uspoređivati s kretenom koji vam je slomio srce. Riječ je o dvije različite osobe i, iako je normalno primijećivati sličnosti i razlike, nemojte oko toga graditi svoju vezu i život.

8. Male bi stvari mogle otvoriti stare rane. Bit ćete osjetljiviji na pojedine, naizgled, sitne stvari ovisno o tome kako je vaša posljednja veza završila. Neodgovorena poruka, bliska ženska prijateljica ili otkazani planovi. Sve su to stvari koje će se vjerojatno događati u novoj vezi, ali ne moraju imati isto značenje. Zato je vrlo bitno poslušati savjet s točke 3 i biti otvoren prema partneru.

9. Vjerojatno će vas i dalje uzrujavati pomisao na bivšeg. Bez obzira na to koliko je vremena prošlo, rane učinjene prevarom gotovo nikad u potpunosti neće iscijeliti. To što se ponekad osjećate tužno zbog svoje prošle veze, ne znači da ju želite ponoviti i dok god ne stoji na putu u vašoj novoj vezi, to je normalno i s vremenom će izblijediti.

10. Vaša će nova veza biti super. Prevara boli, ali vas ne uništava kao osobu – baš naprotiv, čini vas jačom i pametnijom. Polako, ali sigurno, vaša će nova veza procvjetati, a vaš će se novi partner pokazati pravim individualcem punim ljubavi koju zaslužujete.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj