Umjesto sporta, ove godine treniramo napaljenost!

13/09/2021

Postoji li lijek za nizak libido? Apsolutno!

Izvješća su potvrdila kako je više od 40% žena u Americi seksualno disfunkcionalno, odnosno kako je njihov najveći problem nizak libido i nedostatak želje za seksom. No mnogi znanstvenici u obzir ne uzimaju da je ženska seksualnost nerijetko kontekstualna i da žene brzo izgube interes ako ne osjete pravu motivaciju.

Promišljanje o želji. Žena mora sama sebi dozvoliti da se osjeća seksualno. U našem je genetskom kodu zapisana briga za druge i stavljanje tuđih potreba pred svoje, i dok te potrebe ne ostavimo po strani i na neko vrijeme ne zanemarimo, ne možemo se u potpunosti usredotočiti na seksualno zadovoljstvo. Uvriježeno je mišljenje kako frajeri žele inovativan, grub, žestok seks, dok žene sanjaju o nježnom vođenju ljubavi, intimnosti i emocionalnom povezivanju. Mnogi, u skladu s time, vjeruju kako žene puno manje razmišljaju o seksu i kako ga žele puno manje nego muškarci. No to nije istina. Dapače, kako vrijeme u vezi prolazi, muškarcima se želja s vremenom umanjuje, dok se kod žena pojavljuju periodi u kojima im seks nije u tolikoj mjeri bitan. A što, prema mišljenju znanstvenika, znači da je ženama potrebno više noviteta, imaginacije i igrica da bi se uzbudile. Žena u vezi ne želi biti prisiljena na nešto, ona želi da njezina želja bude potaknuta i da ona bude inspirirana.

Samopouzdanje je najbolji afrodizijak, a samokritičnost najveći ubojica libida. Iako žene o nekim stvarima nisu naviknute razgovarati, točno znaju kako odgovoriti na neka pitanja. Pitate li ženu kada se uspijevaju opustiti i napaliti, u većini će slučajeva u pitanju biti odgovori koji upućuju kako se žena tog dana intenzivnije brinula o sebi i svome tijelu. Ili je uživala u slobodnom vremenu, ili je bila u teretani, ili je izašla s prijateljicama i zabavila se. Većina žena će reći i kako im želja pada kada su pod stresom zbog posla, kada se osjećaju neprivlačno, kada su samokritične. A u takvim trenucima, priznale su nam i same, njihovi partneri koliko god divni bili i što god sve učinili, neće uspjeti probuditi njihovu želju. Samopouzdanje doista je najjači afrodizijak, ako što je samokritičnost najveći ubojica libida. To je univerzalno pravilo u cijelom svijetu, i vrijedi kako za žene, tako i za muškarce. Svatko kome nedostaje želje za seksom mora poraditi na tome da se poveže sa svojom erotičnom stranom i da pruži sam sebi zadovoljstvo, kakvo god ono bilo. Angažirajte sva svoja osjetila, razigrajte se, opustite, plešite, čitajte erotski roman i pustite maštu da podivlja... Tek kada se budete osjećali toliko dobro da osvjestite kako biste vodili ljubav sami sa sobom, zračit ćete seksualnu energiju koja će privlačiti i druge.

I nipošto nemojte biti isključivi. Nemojte nužno odbiti seks. Nemojte reći 'ne', recite 'možda'. Znanstvenica Rosemary Basson otkrila je kako je ženska seksualnost kružna i kako ćemo ponekad imati želju i upustiti se u odnos jednostavno zato što smo napaljeni, a kponekad će se to dogoditi samo zato što smo otvoreni ideji. A onda kad krenemo i kad krenu poljupci i fizičko uzbuđenje, dolazi i mentalno uzbuđenje.

Redefiniranje seksa. Postoji toliko različitih senzualnih dodira u kojima žene uživaju, no koji se potpuno ignoriraju jer je kod heteroseksualnih parova puno toga usmjereno na muškarce - na penetraciju i njihov orgazam. Upravo je zbog toga važno redefinirati seksualnost na način koji puno više uključuje ženske potrebe i preferencije. I muškarce i žene treba educirati da, kada smo mi žene u pitanju, predigra nije nešto što počinje 5 minuta prije odnosa. Ona počinje odmah nakon vašeg posljednjeg orgazma, bio on jučer ili prije tjedan dana. I uključuje razgovor, izazivanje, komplimente, draženje, intenzivne poglede u oči kada ste u prilici. Onoga trena kada svi zajedno prestanemo seks doživljavati kao ulazak penisa u vaginu, postojat će puno više žena zaljubljenih u seks.

Isprobajte igru sa svojim partnerom - 5 minuta ne smijete raditi ništa osim ljubljenja. Ili mu kažite da želite seks, ali s odjećom na sebi ili zatvorenim očima. Izazovite ga da vas osjeti, ali da vas ne može vidjeti. Cilj je stvoriti neku prepreku na putu do uobičajenog odnosa jer je upravo ovo magična formula: privlačnost + prepreka = uzbuđenje. Upravo nedostatak ikakvih prepreka vodi do toga da su s vremenom iskre sve slabijeg intenziteta. Mi bismo samo nadodali originalnost i inovativnost, jer posljednje što želite je da seks postane potpuno predvidljiv, očekivan i dosadan. 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj