Kada u braku stvarno nastupa honeymoon faza?

16/06/2017

Mislili ste da je prva godina najsretnija? Gadno biste se prevarili...

Uglavnom nam se serviraju informacije kako su prvi mjeseci i godina nakon sklapanja braka oni najsretniji, odnosno kako su upravo oni ona slavna "honeymoon faza", no koliko u tome doista ima istine. Upravo na ovo pitanje odgovor je odlučila dati jedna studija, a moramo priznati da su nas rezultati malčice iznenadili. 

Nedavno provedeno istraživanje rađeno na uzorku od 2000 osoba u braku pokazalo je da je najsretnija treća godina bračnog života. Zašto? Zato što tada parovi uglavnom još uvijek nemaju djece, iako ih radošću ispunjavaju planiranje potomstva i daljnjeg suživota. Supružnici su dovoljno dugo u braku da spoznaju mane i vrline bračnog druga te da ih prihvate, a osim toga, s obzirom na to da nemaju djece, većinu novca troše na vlastite užitke poput putovanja, finih stvari i dovođenja u red budućeg obiteljskog gnijezda.

Ako je vjerovati rezultatima istraživanja , u većini slučajeva problemi nastupaju u petoj godini kada na red dođu djeca i kada je sve teže izbalansirati vrijeme koje zahtijevaju djeca, karijera i veza. U tim godinama, kada je potrebno osigurati dostatna sredstva za ugodan obiteljski život i kada se sve više vremena treba odvojiti za brigu oko potomstva, najviše ispašta ljubavni život. Prioriteti supružnika znatno se promjene nauštrb njihovog vlastitog odnosa. No ono što je ovo istraživanje također pokazalo, a što ulijeva nadu, jest da ukoliko brak potraje do sedme godine, velika je vjerojatnost da će trajati još dugo, dugo, ako ne i zauvijek.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj